“Nedavno nađena tela devetoro Albanaca… U mrtvačnici u Prištini 350 neidentifikovanih tela”

0
Foto: Nedeljnik

Republika Srbija je, na teritoriji centralne Srbije, istražila sve grobnice za koje smo imali podatke i od prištinske delegacije i od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili bilo koga drugog, uz veliku pomoć i podršku stranih država, osim dve, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je, u Skupštini Srbije, tokom razmatranja Predloga za promenu Ustava Srbije, rekla da se za dve grobnice, za koje je prištinska delegacija javila, u ovom trenutku skupljaju dodatne informacije i podaci.

“I to ćemo istražiti. To radimo brzo i efikasno. Kad god se pojavi makar kakav trag ili informacija odmah na tome radimo”, navela je Brnabić odgovarajući šefu poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaipu Kamberiju koji je rekao da bi Brnabić trebalo da govori i o slučaju Panda, Petrovo selo, Batajnica i o drugim slučajevima.

Ona je rekla da je poslednja aktivnost završena pre dve nedelje i u pitanju je lokacija rudnika Kiževak.

Brnabić je navela da su nađeni posmrtni ostaci devet tela, a 20. maja su pozvane njihove porodice Albanci sa teritorije Kosova i Metohije da ukoliko žele odaju počast što su one i učinile.

“Priština apsolutno ništa nije uradila. Poslednje aktivnosti koje su uradili su bile 2018. godine. Te 2018. godine su našli tela dve ubijene porodice civila, nikakve veze nisu imale sa bilo kakvim borbenim dejstvima. Od toga troje maloletne dece, ubijenih metkom u potiljak. Niko nije odgovarao. Od tada Priština više ništa nije radila bez obzira na sve informacije koje smo predavali Prištini za otkopavanje potencijalnih masovnih grobnica”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da su u ovom trenutku u prištinskoj mrtvačnici još uvek ostaci 350 osoba koje oni ne žele da identifikuju.

“Mi ne možemo da dobijemo već dugi niz godina, u nekim slučajevima više od decenije, ni informacije o telima koja su u Prištini u mrtvačnici”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da može da priča i o Batajnici, Petrovom selu i nekim drugim mestima i “da joj je beskonačno žao što su se te stvari dešavale”.

“Žao mi je svih ubijenih, svih njihovih porodica, žao mi je svih nestalih”, rekla je Brnabić.