(Beta) – Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je jutros da je izborni proces velika prevara i da će ga osporiti pred Vrhovnim sudom.

Tramp je pred pristalicama u Beloj kući rekao da će od Vrhovnog suda SAD tražiti da spreči nastavak glasanja na predsedničkim izborima.

„Želimo da zakon bude korišćen na ispravan način i zato ćemo ići pred Vrhovni sud, želimo da svako glasanje prestane, ne želimo da pronadju neke listiće u četiri sata ujutru i da ih dodaju. To je veoma tužan trenutak i mi ćemo pobediti, a što se mene tiče, već smo pobedili“, kazao je Tramp.

Objava predsednika SAD Donalda Trampa u kojoj traži da se prekine brojanje pravilno dostavljenih glasačkih listića je „nečuvena, bez presedana i netačna“, saopštila je Džen O`Meli Dilon, menadžer kampanje kandidata demokrata Džozefa Bajdena.

„To je nečuveno i predstavlja ogoljeni pokušaj da se američkim građanima oduzmu demokratska prava“, navodi Dilonova.

Ona je dodala da je to „bez presedana jer se nikada do sada u američkoj istoriji nije desilo da jedan predsednik pokuša da oduzme Amerikancima njihov glas na nacionalnim izborima“.

Nakon što je ohrabrio napore republikanaca u više država da spreče legalno brojanje ovih glasova pre izbornog dana, Donald Tramp sada kaže da ovi glasovi ne mogu da se računaju nakon izbornog dana – navodi se u saopštenju menadžera Bajdenovog izbornog štaba, preneo je Gardijan.

Ona je dodala da je Trampova objava „netačna jer tako neće biti“.

„Brojanje neće biti zaustavljeno. Nastaviće se sve dok ne bude prebrojan poslednji pravilno dostavljeni glas. Zato što je tako propisano zakonima – zakonima koji štite ustavno pravo svakog Amerikanca da glasa“, navodi se u saopštenju.

Tramp je naveo da je pobedio u svim ključnim državama i da se njegov izborni štab „sprema za veliko slavlje“.

„Pobeđivali smo svuda, a onda je odjednom sve zaustavljeno. Ovo je velika prevara naše nacije, sramota za našu zemlju, spremali smo se da dobijemo ove izbore i iskreno, dobili smo izbore. Naš cilj je da sada osiguramo integritet za dobro ove nacije“, kazao je Tramp.

On je naveo da je „jasno da je dobio“ Džordžiju i Severnu Karolinu, ali i druge ključne države.

„Najvažnije je da smo dobili Pensilvaniju, tamo imamo 690.000 glasova više, dobijamo Mičigen“, kazao je Tramp.

Prema podacima Asošiejted presa, pobednik za sada nije poznat ni u jednoj od te četiri države koje je Tramp naveo.

Ta agencija je do sada proglasila pobednika u 42 od 50 saveznih država i u Distriktu Kolumbija.

Tramp i njegov rival, kandidat demokrata Džozef Bajden vode neizvesnu trku u preostalim ključnim saveznim državama, Džordžiji, Severnoj Karolini, Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu.

Stotine hiljada glasačkih listića još nije prebrojano, zbog čega nije poznat ishod izbora u tih pet država od kojih Tramp mora da osvoji najmanje četiri ako želi da ostane u Beloj kući.

Takodje, neke države će primati glasačke listiće putem pošte i narednih dana, što je Tramp i ranije kritikovao. Severna Karolina je odlučila da će biti važeći svaki glas koji stigne do 12. novembra, pod uslovom da je poslat najkasnije 3. novembra, dok u Pensilvaniji taj rok ističe tri dana posle izbora.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi „dobija“ sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

Tramp je do sada „osvojio“ 213 elektora, a Bajden 238.

Za pobedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji 270 od 538 elektora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.