“Neću umreti pre nego što na vrh Lovćena vratim Njegoševu kapelu. Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom”

1
Foto Igor Pavicevic

Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije poručio je da neće umreti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

“Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gde je bila”, izjavio je mitropolit Amfilohije za Politiku.

On je podsetio da je u zavetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš “dao obijeliti (crkvu)” i da se svake godine po njegovoj zapovesti liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

“Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vreme njegovog života (1846. godine), na mestu koje je sam obeležio i izričito zaveštao da u njoj bude sahranjen”, podsetio je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim rečima, svima je poznato Njegoševo autentično zaveštanje, koje glasi: “Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću sve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu”.

“Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Kada je reč o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, mitropolit Amfilohije podseća da za to postoji “amanet kralja Nikole“.

Ostaci Petra Petrovića Njegoša se od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.

1 KOMENTAR

Comments are closed.