“Neću ovakve reke u našoj Srbiji. Pamet u glavu”: Nemanja Matić o ekološkim problemima zemlje…

0
EPA-EFE/Filip Singer

Fudbaler Mančester junajteda i bivši reprezentativac Srbije Nemanja Matić reagovao je na Instagram priči fotografiju zagađene reke uz opis: “Neću ovakve reke u našoj Srbiji. Pamet u glavu”.

Matić se tako pridružio grupi sportista i sportistkinja koji su izneli svoje mišljenje i lični stav o ekološkim problemima zemlje – koji su bili povod za okupljanje građana na protestima i blokadu glavnih saobraćajnica u Beogradu i širom Srbije – izneli i drugi sportisti i sportiskinje, poput Novaka Đokovića, Mirka Ivanića, Milic Mandić. Poruku je uputio i prosalvljeni odbojkaš Vladimir Grbić.

Neki od njih, poput najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića i fudbalera Crvene Zvezda Mirka Ivanića, dodatno su pojasnili svoje poruke i stavove o ovoj temi.

Đoković je u saopštenju koje je objavio na društvenim mrežama napisao da je “svestan da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju”, te da zbog toga “želi da se ogradi od ‘pozicije’ i ‘opozicije’ i političkih struja bilo koje vrste”.

“Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude “obeležen” kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista”, napisao je Đoković u Instagram priči.

Ivanić je na Instagramu napisao da je “njegova objava bila motivisana ljubavlju prema prirodi”

“Nisam deo politike ni ti me ona interesuje. Ne želim da moje objave bilo ko zloupotrebljava u političke svrhe”, napisao je Ivanić.