Nectar širi zasade organske plantaže jabuka

  Uz postojećih 45 biće zasađeno još 20 ha organskih jabuka u Vladičinom Hanu

  0
  Foto: Promo

  Kompanija Nectar, lider u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova u Srbiji i u regionu, zasadiće ove godine u Vladičinom Hanu, pored postojećih 45 hektara još 20 hektara organskih jabuka. Ovogodišnji prinos iznosiće do kraja godine oko 400 tona a kada u naredne dve godine bude pokriveno svih 114 hektara organskim zasadima, očekuje se da prinos dostigne i do 4.000 tona najboljih sorti organske jabuke.

  “Organske jabuke sa naših plantaža u Vladičinom Hanu najviše se koriste u proizvodnji Life 100% sokova koji su među prvima od Privredne komore Srbije dobili žig ’čuvarkuća’, kao i dečje hrane Frutek. Ovako zaokružen sistem proizvodnje od domaće kvalitetne sirovine do finalnog proizvoda omogućava da dodata vrednost ostane u Srbiji, a Nectar je među prvima dobio žig za preko 15 svojih proizvoda. Ovo je samo još jedan veliki korak u dugogodišnjem opredeljenju kompanije da proizvodi zdrave proizvode sa dodatom vrednošću za svoje potrošače u Srbiji i širom sveta. A od prve ovogodišnje berbe organskih jabuka, zajedno sa Opštinom Vladičin Han, sa zadovoljstvom smo organizovali da đaci prvaci u svim osnovnim školama u ovoj opštini dobiju na poklon zdravu užinu – naše organske jabuke”, istakla je Mina Tadić, direktorka korporativnih komunikacija Nectar grupe.

  U opremu i sadnice uloženo je do sada 200.000 evra, a u naredne četiri godine biće investirano ukupno 500.000 evra. Cilj kompanije Nectar je da podstakne mlade poljoprivrednike da se vrate na selo, da pomognu farmerima tako što će imati siguran otkup u Vladičinom Hanu i okolini gde se nalazi i Nectarova najveća fabrika za preradu voća i povrća u regionu.

  Ovim povodom, prilikom posete organskim plantažama ispred regionalne Privredne komore Leskovac, direktor Goran Jović izjavio je da kompanija Nectar sarađuje sa više od 500 farmera samo na području Vladičinog Hana, Leskovca, Crne Trave, Medveđe i Lebana, a brojnim kooperantskim odnosima sa manjim proizvođačima i direktno omogućava zapošljavanje velikog broja ljudi i potpomaže razvoj voćarstva i celokupne privrede juga Srbije.