“Nećemo prekinuti kampanju povlačenja priznanja Kosova jer oni nisu ispoštovali ništa”: Vučić nakon sastanka u Beloj kući

2
Foto: Nedeljnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kasno večeras u Vašingtonu da je s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem imao uobičajen razgovor i da Beograd čeka ukidanje kosovskih taksi na robu iz Srbije kako bi mogao da se nastavi dijalog s Prištinom o suštinskim pitanjima.

Posle sastanka s Tačijem, kojem su prisustvovali specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan, Vučić je novinarima iz Srbije rekao da je na sastanku naglasio da ne postoji dogovor da Srbija obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

“Rekao sam da mi nemamo takav dogovor, a onda sam slušao s druge starne kako je to važno, pa sam onda rekao da sam sve vreme (tokom dijaloga) u Briselu tražio od (kosovskih) Albanaca jednu stvar: da se ne kandiduju za međunarodne organizacije i institucije, da ne idu na dodatna priznanja i na dodatna kandidovanja u Interpol, Unesko i druge međunarodne organizacije dok traju razgovori”, rekao je Vučić.

Naveo je da je tada nudio da Srbija makar privremeno prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova, ali da Kosovo “nikada o tom pitanju nije želelo dogovor”.

Vučić je ponovio da će “u narednim danima, koliko sutra ili prekosutra”, biti novih povlačenja priznanja Kosova.

Za američke zvaničnike s kojima je razgovarao u Vašingtonu – državnog sekretara Majka Pompea, njegovog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera i zamenika ministra odbrane Dejvida Norkvista, Vučić je rekao da “ne žele da od male Srbije prave bilo kakvog, pa i malog neprijatelja”, već da žele da sarađuju sa Srbijom.

“Video sam njihov veći interes za investiranje i u našu zemlju, i u naš region, i pun sam optimizma po pitanju američkog ulaganja u Srbiju i daljeg razvoja naših ekonomskih odnosa”, istakao je Vučić.

Dodao je da u odnosima SAD i Srbije “neće sve da bude lako” zbog odnosa Beograda i Prištine, ali da SAD “neuporedivo drugačije” gledaju Srbiju danas, nego pre nekoliko decenija ili godina.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. А да су испоштовали, ти би прихватио да одустанеш од активности да ту лажну творевину признаје што мање земаља ?

Comments are closed.