“Nećemo kradeni prijemni”, “Mladene, lopove”, “Ukrali ste nam budućnost”: Osnovci zahtevaju smenu ministra i poništavanje završnog ispita

0
Foto Nedeljnik

Učenici beogradskih škola i danas su se okupili pred Ministarstvom prosvete zahtevajući smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića i poništavanje završnog ispita.

Oni su danas polagali rezervnu verziju kombinovanog testa, kako je Ministarstvo prosvete odlučilo iz predostrožnosti, budući da je test iz matematike dospeo u javnost putem društvenim mreža noć pred polaganje. Zato će mali maturanti sutra polagati rezervnu verziju testa iz matematike.

Na ulazu u zgradu Ministarstva prosvete danas su bili raspoređeni i pripadnici MUP-a, a okupljeni đaci su došli sa transparentima na kojima je pisalo “Nećemo kradeni prijemni” i “Ukrali ste nam budućnost”, a mogli su se čuti i povici “Mladene, lopove”.


Jedan od učenika obratio se okupljenima sa razglasa rekavši da je jedan od zahteva da se ukine prijemni ove godine, a da je drugi zahtev da ministar prosvete podnese ostavku.

Prolomili su se aplauz i zvižduci učenika, a maturant koji se obratio okupljenima pozvao je na miran protest i najavio da će ući u ministarstvo kako bi predao zahtev za prijem kod ministra.

“Podržavam decu u njihovim zahtevima i očekujem smenu ministra, kao treću u nizu posle Jutke i Simonovića. Očigledno je da je neće biti, što samo pokazuje u kakvom represivnom drustvu živimo”, rekao je za Nedeljnik jedan od roditelja koji su se okupili da pruže podršku osnovcima.

U pratnji policije, učenik koji se prethodno obratio okupljenima, ušao je u ministarstvo, a đaci su preko Slavije stigli do Ulice kralja Milana gde im se, ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta, pridružio jutjuber Kale Džedaj.

Oni su preko Trga Slavije i Ulice kralja Milana došli do zgrade Predsedništva u Pionirskom parku gde su uzvikivali: “Hoćemo ostavku”, a na početku kolone malih maturanata istaknut je transparent “Ne ide nam škola, al’ bićemo bogati”.

Među okupljenima, primećeno je i nekoliko učesnika protesta sa fantomkama i zapaljenim bakljama.

Nakon toga, osmaci su se vratili ispred zgrade ministrastva i kazali da neće otići dok ih ministar prosvete Mladen Šarčević ne primi.

Osmaci nekoliko beogradskih škola protestovali su i juče ispred Ministarstva prosvete.

Predstavnici malih maturanata dogovorili su se tokom jučerašnjeg protesta povodom odlaganja testa iz matematike da će u sredu doći u škole, ali da neće izlaziti na ispit i pozvali svoje roditelje i članove porodica da im se pridruže i podrže ih u protestu i zahtevima da se poništi maturski ispit.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je zabeležena visoka izlaznost učenika osmog razreda na današnji kombinovani test kao i da u odnosu na polaganje testa iz srpskog jezika “nije uočeno osipanje broja učenika”.

Ministar prosveta Mladen Šarčević izjavio je ranije da oseća moralnu odgovornost zbog odlaganja polaganja testa iz matematike, ali da ne vidi razlog zašto bi podneo ostavku “kad je problem otkriven”.

Odgovarajući na pitanje šta su mu povodom celokupne situacije rekli predsednik i premijerka, Šarčević je odgovorio: “Dali su mi podršku”.

Šarčević je podsetio da je prethodnih godina “najslabija karika” bilo štampanje materijala, ali da je tu “začepljena rupa”, kao i da je ranije bilo slučajeva da su se testovi dopisivali i prepravljali.

Delegacija roditelja učenika koji su protestovali, ušli su prethodno u zgradu Ministarstva ali im je obezbeđenje saopštilo da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da razgovara s njima.

Delegaciji koju je činilo nekoliko roditelja, obezbeđenje je reklo da je ministar Mladen Šarčević na službenom putu i da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da ih primi i sa njima razgovara o njihovim zahtevima.

Đaci osmog razreda škola u Kragujevcu takođe su protestovali zbog pomeranja testa iz matematike, zahtevajući da polaganje završnog ispita bude poništeno.

Protestovali su i maturanti u Nišu.