“Neće u vladu niko ko je zloupotrebljavao ukrajinsku krizu… Politika otišla udesno”: Vučićeve prve reakcije na izbore

0
(Beta/BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon objave prvih preliminarnih projekcija o rezultatima izbora održanimu Srbiji danas.

“Dame i gospodo novinari, poštovani građani Srbije, mi procenjujemo da je na današnje izbore izašlo oko 3.840.000 ljudi. Ogroman broj ljudi, najveći u poslednje vreme”, rekao je Vučić na početku.

“Gotovo svuda osim nepotrebnih i besmislenih tenzija oko nevažnih stvari, sve je suštinski proteklo u najboljem redu i miru. Ono što moram da kažem, a tiče se različitih vrsta nepravilnosti, kada neko nosi spiskove, ljudi nose spisak sigurnih glasova, obilazeći ljude za koje veruju da će glasati za njih”, rekao je Vučić.

Rekao je da je “za zemlju važno da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora”.

“Srbija se dramatično pomerila u desno. Sam sam kriv što lista SNS, čuvajući interese Srbije, nije ostvarila i bolji rezultat i to ćemo imati u vidu kada budemo formirali vladu. Nećemo to raditi sa ljudima koji su neodgovornim ponašanjem skupljali glasove”, rekao je Vučić i poručio da to važi za i za gradsku skupštinu i gradsku vlast.

“Prema našim podacima, koji su nešto kompletniji nego rezultati Cesida i Ipsosa, jer imamo rezultate sa Kosova i Metohije i rezultate iz inostranstva… Zato su rezultati i drugačiji… Po nama, lista SNS ima 44 odsto glasova na parlamentarnim izborima, lista Ujedinjene opozicije 13,6 odsto, lista Ivica Dačić premijer Srbije 11,4 odsto, NADA 5,3 odsto, Moramo nešto više od onoga što je rečeno, 4,7 odsto…”

Poručio je da bi SNS u ovom trenutku mogao da dođe do “124 ili 125 mandata” u Skupštini Srbije.

Rekao je da su “gradski rezultati u Beogradu bolji od parlamentarnih rezultata u glavnom gradu”.

“Rezultati predsedničkih izbora su sledeći: Zdravko Ponoš je dobio 17,7 odsto glasova, Miloš Jovanović 5,9 odsto glasova, Milica Đurđević Stamenkovski 4,5 odsto, Boško Obradović 4,4 odsto glasova… Ja sam dobio 59,9 do 60,1 odsto”, rekao je Vučić.

Usledio je gromoglasan aplauz u sedištu SNS.