(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH neće biti rata, već da su to „floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance“.

„Preteći ratom oni žele zadržati svoje pravo da budu tutori i da majorizuju druga dva naroda u BiH. Ako žele Bosnu kao većinski narod, onda moraju dati mnoge koncesije“, rekao je Dodik za „Večernji list“, izdanje za BiH.

On je, međutim, najavio mogućnost da Srbi i Hrvati zatraže izlazak iz BiH, jer im se, kako je rekao, osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodik je ocenio da Bošnjaci „u svojoj arognaciji osporavaju postojanje drugih naroda i da ne bi prešao preko uvrede (lidera SDA Bakira) Izetbegovića Hrvatima da su manjina“.

On je dalje rekao da u BiH ne može da postoji građanska država, navodeći da je to „pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima“.

S druge strane, naglasio je on, Hrvati i Srbi insistiraju na konstitutivnosti naroda i paritetu iz Dejtona, „dok se drugačije ne dogovorimo“.

„Sada imate jedan narod koji želi realizaciju građanske priče, a druga dva naroda to ne žele, to su Srbi i Hrvati“, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Ako se na tome bude insistiralo, ocenio je Dodik, verovatno će predstavnici Srba i Hrvata doneti zajedničku deklaraciju i tražiti da izađu iz BiH, jer im se, kako on tvrdi, osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.