“Neće biti produženja roka za Bregzit”: Novi dogovor je postignut, britanska opozicija je nezadovoljna, ali Junker ne brine zbog toga

0

Bregzit je kao neki ludi ringišpil kada ga gledate sa strane.

Od referenduma je prošlo toliko pregovora, glasanja i preglasavanja i toliko nezadovoljstva, da je objava evropskih zvaničnika i britanskog premijera Borisa Džonsona da je novi dogovor postignut, stvorila efekat iz priče “Ide vuk”.

Međutim, kada je čitav svet shvatio, da nije u pitanju šala, usledile su reakcije sa različitih strana.

Britanska opozicija izrazila je duboko nezadovoljstvo novim sporazumom, a u tom nezadovoljstvo pridružila im se i Škotska.

To govori u prilog činjenici da će Džonson imati velike teškoće da novi sporazum “provuče” kroz filtere britanskog parlamenta.

Međutim, da ovo nije samo još jedna priča “Ide vuk” potvrdio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. On je u Briselu rekao da žali zbog toga što Velika Britanija napušta Evropsku uniju, ali i naglasio da novog pomeranja rokova definitivno neće biti.

On je istakao da za tako nečim nema razloga jer je i posle dugih i teških pregovora koji nisu delovali obećavajuće, na kraju postignut dogovor koji je dobar za obe strane.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da izađe iz EU 29. marta, ali je rok dva puta pomeran pošto je britanski parlament odbacio prethodni sporazum o Bregzitu koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej.