Nebojša Škuljec, direktor MSD-a za Srbiju, Crnu Goru, BiH i Albaniju: Inovacije u medicini doslovno znače život

  0
  Foto: Promo

  “Ponosan sam na naše ljude i način na koji smo se zajedno nosili sa izazovima, a verujem da sa masovnom imunizacijom imamo šansu da se uskoro vratimo u normalnost na kakvu smo navikli, a koja je trenutno najpotrebnija zaposlenima u zdravstvu i ne-COVID pacijentima”, kaže Nebojša Škuljec, direktor MSD-a za Srbiju, BiH i Albaniju, farmaceutske kompanije koja razvija lekove i vakcine za neke od najzahtevnijih bolesti na svetu.

  Kako ocenjujete godinu za nama? Šta smo naučili?

  Verujem da svi možemo da se složimo da je godina iza nas bila neočekivana i zahtevna iz više aspekata. U ljudskom smislu bih voleo da se ovakva godina ne ponovi, ali u poslovnom, samo je na težak način potvrdila filozofiju kojom se MSD već decenijama vodi – inovacija u medicini i farmaciji znači život.

  Što se tiče MSD-a u Srbiji, zadovoljan sam onim što smo postigli, prvenstveno kada je reč o zaposlenima, a što je za mene lično najvažnije. To se odnosi na njihovu bezbednost kroz brzo prilagođavanje, paralelno sa nesmetanim snabdevanjem tržišta Srbije svim esencijalnim lekovima, vezanim ili nevezanim za COVID.

  Kakva je 2020. godina bila u očima zaposlenih MSD-a?

  Vrednosti i kultura koju gajimo doprineli su da spremno dočekamo i ovakvu neočekivanu situaciju. Paralelno sa fleksibilnim načinom rada i balansom privatnog i poslovnog, MSD zaposleni su brzo nalazili modalitete da odgovore na zahteve zdravstvenog sistema kroz virtuelne kanale komunikacije. Ono što su svi zaposleni posebno cenili jeste inicijativa naše MSD ženske mreže da otvoreno govorimo o značaju mentalnog zdravlja i načinima da se bolje nosimo sa izazovima. Takođe, MSD je u značajnoj meri pomogao zdravstvenom sistemu Srbije u toku pandemije kroz donacije u novcu i lekovima i kroz projekte koji su visokorizičnim pacijentima omogućili da prime odgovarajuću terapiju na vreme kod kuće ili u bezbednom okruženju.

  Među stručnom zajednicom MSD je prepoznat kao partner od poverenja u oblasti zaštite javnog zdravlja. Šta vidite kao najveće probleme u javnom zdravlju u Srbiji?

  Paralelno i istovremeno sa malignim bolestima čija učestalost u našoj populaciji očekivano raste sa starenjem stanovništva, ovo je pravi trenutak da se u oblasti javnog zdravlja fokusiramo na zarazne bolesti koje u velikom broju mogu biti prevenirane i efikasno eliminisane kao javno zdravstvena pretnja. Poruka koja mora da se prenese i van okvira zdravstvenog sistema jeste da smo sa zaraznim bolestima živeli i moramo da nastavimo da živimo, ali da je ovo oblast gde je medicina već napravila velika dostignuća. Imunizacija je dokazano najefikasnija mera od dečjeg uzrasta do starijeg doba gde danas sezonskom imunizacijom protiv gripa i pneumokoknih bolesti većina teških respiratornih infekcija starijeg doba može biti sprečena. Postojeći kalendar imunizacije za decu možemo dodatno da unapredimo uvođenjem prevencije HPV oboljenja, dok je po pitanju lečenja zaraznih bolesti veliki napredak već učinjen, ali očekujemo dalje poboljšanje dostupnosti savremenih lekova za hronični hepatitis C. Verujemo da će ovo biti samo jedan od brojnih pomaka koje će država omogućiti u pogledu dostupnosti najsavremenijih vidova lečenja i prevencije u korak sa Evropom i svetom.

  Kakvi su planovi za Srbiju i region u narednom periodu?

  Ove godine MSD obeležava 130 godina globalno i 25 godina poslovanja u Srbiji, obezbeđujući pacijentima najsavremenije načine prevencije i lečenja, sa fokusom na najmasovnija i najteža, kao što su onkološka i infektivna oboljenja. Istovremeno, MSD je posvećen društvenim problemima, prvenstveno kroz filantropiju i različite socijalno odgovorne aktivnosti. Ovi projekti uključuju zdravlje stanovništva, edukaciju i kritične zdravstvene i socijalne probleme, kao što je MSD za majke – projekat koji je finansirao unapređivanje reproduktivnog zdravlja u romskoj populaciji. MSD je bio i nastaviće da bude otvoren za sve projekte koji imaju za cilj unapređivanje javnog zdravlja i zdravije budućnosti za sve građane Srbije.