Nebojša Škuljec, direktor MSD-a za Srbiju, BiH, Crnu Goru i Albaniju: Naših 130 godina postojanja u svetu i 25 godina rada u Srbiji

  0

  Svetom je odjeknula vest da je MSD otkrio antivirusni lek Molnupiravir koji sprečava komplikacije infekcije koronavirusom. Kako ocenjujete značaj ove terapije u borbi protiv pandemije?

  Vest o uspešnosti leka molnupiravir u lečenju koronavirusa jedan od najznačajnijih momenata u borbi protiv aktuelne epidemije. Pomenuti lek za koji je naša kompanija predala zahtev za hitnu registraciju američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA) pokazao je efikasnost u sprečavanju hospitalizacije osoba koje imaju blage i umerene forme oboljenja u 50% slučajeva. Ukoliko se odobri za upotrebu, što je veoma izvestan ishod, molnupiravir će biti prva zvanično odobrena terapija u vidu tableta, tj. leka za oralnu upotrebu. Iako imunizacija predstavlja najbolji vid suzbijanja epidemije, lečenje infekcije koronavirusom je dodatno oružje u borbi protiv virusa pre svega iz ugla rasterećenja bolničkih kapaciteta i smanjenja broja životno ugroženih pacijenata. Vlada Republike Srbije u saradnji sa MSD-om već je počela neophodne radnje kako bi ovaj lek bio dostupan i pacijentima u Srbiji, i to među prvim zemljama u svetu.

  Prepoznati ste kao farmaceutska kompanija koja ima dugu tradiciju u pogledu inovativnih terapija i vakcina. Koje su savremene terapije MSD-a dostupne pacijentima u Srbiji?

  Ove godine kompanija MSD obeležava 130 godina postojanja u svetu i 25 godina rada u Srbiji. Tokom ovog perioda bili smo svedoci otkrića iz oblasti farmacije koja su promenila tok istorije čovečanstva. Najbolji primer su vakcine otkrivene u našim laboratorijama koje su spasle milione ljudskih života od zaraznih bolesti. Danas uz pomoć vakcina dečja paraliza, tifus ili difterija odlaze u medicinsku istoriju, a bolesti poput malih boginja ne predstavljaju više pretnju kao pre 50 godina. Jako smo ponosni na otkriće imunoonkoloških lekova koji su promenili tok lečenja malignih bolesti. Pre 10 godina pacijenti sa malignim melanomom ili rakom pluća nisu imali velike izglede za preživljavanje lečenjem tzv. konvencionalnom terapijom. Primenom imunoterapije pozitivni ishodi lečenja malignih oboljenja su se povećali i do 10 puta. Ovaj vid savremene terapije koja funkcioniše po principu aktivacije našeg imunološkog sistema u borbi protiv malignih ćelija, dostupan je i za pacijente u Srbiji za određene indikacije. Sarađujemo sa svim relevantnim donosiocima odluka, na prvom mestu sa RFZO, da što više indikacija bude dostupno i pacijentima u Srbiji kao što je slučaj u većini evropskih zemalja. U doba pandemije uspeli smo da učinimo dostupnim i vakcine protiv oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije pre svega za štićenike domova za stare, ali i za sve hronične bolesnike koji su pod velikim rizikom.

  Da li se slažete sa ocenom svetskih stručnjaka da je pandemija ubrzala razvoj, ali i prihvatanje telemedicine kao dobre alternative u segmentima prevencije i lečenja?

  Telemedicina je svakako jedna od bitnih dijagnostičkih metoda pogotovo u uslovima gde je dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima otežana, ali ona nije nova kategorija niti u svetu, a ni u našoj zemlji. MSD Srbija je još 2010. godine u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) finansirao projekat uvođenja telemedicine u istočnoj Srbiji. Ovim projektom bile su obuhvaćene zdravstvene ustanove na teritoriji opština Boljevac i Zaječar. Projekat je pokazao da je uvođenje telemedicine efikasan metod u bržem dijagnostikovanju i lečenju nekih hroničnih bolesti, kao i bržoj komunikaciji lekara opšte medicine i lekara specijalista na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

  MSD je u Srbiji aktivan i po pitanju društveno odgovornih kampanja. Šta vam je u fokusu ove, još jedne pandemijske godine?

  MSD je veoma aktivan po ovom pitanju i globalno i lokalno. U prethodnih 25 godina koliko smo prisutni u Srbiji, donirali smo više od 35 miliona dolara u novcu, lekovima i medicinskoj opremi. Takođe, veoma smo ponosni na preko 1000 volonterskih sati koje smo posvetili ljudima u nevolji i više od 2000 maratonskih kilometara pretrčanih u dobrotvorne svrhe. U toku pandemije omogućili smo pacijentima sa reumatskim oboljenjima da pravovremeno dobiju terapiju na kućnu adresu kao i onkološkim pacijentima u prevozu do centara u kojima su lečeni. Najbolji primer da smo na dobrom putu je i nagrada “Best Places For Work” koju je naša kompanija dobila na osnovu ispitivanja mišljenja zaposlenih koji su društvenu odgovornost MSD Srbija ocenili najvišom ocenom.