Ne žure s obnovom Notr Dama: “Još je prerano za potvrdu da je katedrala sačuvana”

0

General francuske vojske zadužen za obnovu vatrom uništene katedrale Notr Dam u Parizu, rekao je da će radovi na obnovi u najboljem slučaju početi kasnije ove godine.

General Žan-Luj Žorželen je rekao u odboru Parlamenta Francuske da radnici i dalje obezbeđuju strukturu. I dalje postoji zabrinutost da bi se lučne tavanice Notr Dama mogle srušiti.

“Čak i ako smo prilično sigurni, pa čak i ako svi pokazatelji izgledaju pozitivno, još je prerano za potvrdu da je katedrala sačuvana”, rekao je on.

Požar je aprila prošle godine uništio znamenitu “strelu” – dekorativni toranj nasred krova, kao i samu konstrukciju krova koja je održavala stabilnost fasade s dvema kulama i stabilnost tavanica.

Sredinom februara, stručnjaci planiraju da započnu skidanje skela koja su postavljena pre požara za planirane popravke. Taj posao će trajati četiri meseca, uz rad profesionalnih penjača koji treba da uklone 40.000 delova skela, ukupne težine 200 tona, rekao je Žorželen.

Katedrala se takođe mora očistiti od istopljenog olova kojim je bio prekriven krov, i tek tada će stručnjaci moći da odluće o tome kako obnoviti Notr Dam.

Žorželen je rekao da bi crkva mogla ponovo da se otvori za posetioce kroz pet godina, kako je obećao predsednik Emanuel Makron, iako neki stručnjaci taj rok smatraju nerealnim.

Timovi za obnovu neće “formirati komisiju kojoj će tri meseca biti potrebna da odluči da li će zameniti jedan kamen”, ali da takođe i neće žuriti s popravkom “katedrale koju ostavljamo generacijama koje dolaze”.

Rekonstrukcija Notr Dama čiji je prvi kamen položen 1163. godine, pokrenula je široku raspravu u Francuskoj, s različitim pogledima da li bi trebalo uključiti nove tehnologije i dizajn.

(Beta/AP)