“Ne znam kolika je opasnost da Kosovo postane član NATO, ali nije naivno…”

1
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne može u ovom trenutku da proceni koliko je realna opasnost da Kosovo postane član NATO, što je plasirano iz Prištine kao zahtev, ali da situacija nije “ni malo naivna”, i da je za tu ideju čuo pre oko pola godine od srpskih bezbednosnih službi.

“Bez obzira da li će još neko priznati Kosovo kao nezavisno, mi ostajemo da se držimo medjunarodnog javnog prava i vodimo brigu o svom teritorijanom integritetu”, rekao je danas Vučić, koji je prisustvovao početku radova na izgradnji nove fabrike kompanije Wacker Neuson u Kragujevcu.

On je povodom zajteva Prištine da Kosovo bude primljeno u NATO, naveo da je to ideja albanskih lobista, nekih političara iz Evropske unije i Amerike, kako bi naterali zemlje iz EU, članice Alijanse koje nisu priznale Kosovo, da to urade.

Prema njegovim rečima, to bi možda bio nekima “lagani izgovor” da kažu da moraju da priznaju Kosovo jer nemaju drugi izlaz, i da ne mogu protiv toga.

“To bi bio pokušaj da nas stave pred svršen čin, da nam kažu samo ste vi ostali da priznate nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić.

“Hibridni rat”

Vučić je ocenio danas da se protiv Srbije vodi hibridni rat i da je to posledica činjenice da pojedini susedi ne mogu da predju preko velikih uspeha Srbije u mnogim oblastima.

“Hibridni rat se vodi jer se ne raduju uspesima Srbije… Iz dela regiona koji su mislili da su rešili sve, ušli u EU i NATO, zdrobili Srbiju i da je srpska vojska nestala. I sada, odjednom, Srbija dvostruko brže raste od njih i po Bruto društvenom proizvodu, jača i vojska, i zašto to da vole? Njihovo ponašanje je logično”, rekao je Vučić u Kragujevcu nakon početka izgradnje pogona jedne nemačke fabrike.

On je rekao da se njemu čini neverovatno što neko, u momentu kada se vodi rat u Ukrajini, nema fokus na tom problemu nego sve koristi za napad na Srbiju.

“U bar tri zemlje ne bave se ni sa čim drugim nego Srbijom. A šta mislite, da će da nam čestitaju što imamo bolji Klinički centar nego u Zagrebu i Ljubljani zajedno?”, rekao je Vučić.

Govoreći o najavama nemačkog državnog vrha da planira investicije od 100 milijardi evra u obnovu naoružanja i vojne opreme, Vučić je rekao da niko ne može da se poredi sa tom zemljom.

“Biće to najsnažnija armija i potpuna promena svega što smo imali do sada. A na nas viknu kada uložimo 500 – 600 miliona ili milijardu i nešto…”, rekao je on.

1 KOMENTAR

  1. Pa sto, onda, Srbija ne preduzme kontra-korak. Da NATO-u predlozi da Bonstil iznajmi ba odredjeni period i po odredjenoj ceni. To he bila i Miloseviceva ideja. ali sa velikim zakašnjenjem pred Rambuhe. Srbija s pravom smatra da he KiM važan sastavni deo naše teritorije. I, ako ništa drugo, ne bi smela da dozvoli da raznorazni Kurtiji i ini raspolazu njenom imovinom. Sa NATO-om bi po biznis- principu win-win trebalo sklopiti jasan ugovor o zakupu, gde bi se postovali interesi države Srbije.

Comments are closed.