“Ne želimo da produbljujemo jaz u društvu”: Nova češka vlada odustala od obavezne vakcinacije

0
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

(Beta) – Nova češka koaliciona vlada centra i desnice odustala je danas potpuno od obaveze da se u Češkoj ubuduće vakcinišu Česi stariji od 60 godina i neke profesije, kao medicinsko osoblje ili policajci i vojnici, saopštio je posle sednice vlade premijer Petr Fijala.

“Složili smo se da vakcinacija neće biti obavezna. To ne menja ništa u našem stavu da je vakcinacija najbolji način, najsigurniji put kako da se izbegnu teški simptomi kovida-19 i hospitalizacija. Zato ponovo pozivamo sve građane da se vakcinišu, kapaciteti su dovoljni, štitite sebe i tako i druge”, rekao je češki premijer na konferenciji za novinare u sedištu vlade. 

Petr Fijala objasnio je da je njegova vlada odlučila da ukine uredbu o obaveznoj vakcinaciji koju je u jesen donela prethodna vlada premijera Andreja Babiša, tada već u ostavci.

“Ne želimo da produbljujemo jaz u društvu. Neki od tih razloga zbog koji je uredba doneta više ni ne važe, jer u nekim grupama profesija imamo vakcinisano čak 90 odsto”, rekao je Fijala.

U Češkoj koju je zahvatila mutacija omikron oboren je u utorak crni rekord od početka pandemije, kada je otkriveno 28.469 novozaraženih, što je za oko 16.000 više nego pre nedelju dana.

Uprkos ovako velikom broju novozaraženih u Češkoj se ne pune bolnice, već naprotiv prazne i u utorak je u bolnicama ležalo 1.635 kovid-19 pacijenata, od toga na intenzivnoj nezi ili respiratorima 252, dok je prošle jeseni u novembru na kovid-19 odeljenjima čeških bolnica bilo skoro 7.000 pacijenata.

Ne rastu više ne brojevi preminulih, ali je od početka pandemija u Češkoj od kovida-19 do sada umrlo 36.937 ljudi.