“Ne želim da namećem novo zatvaranje zbog korone…”

0
Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da ne želi da nameće drugo nacionalno zatvaranje u slučaju novog talasa epidemije kovid-19, prenosi Bi-Bi-Si.

On je za Sandej Telegraf uporedio mogućnost gašenja širom zemlje sa “nuklearnim odvraćanjem”, dodajući da ne misli da će se zemlja ponovo naći u takvoj situaciji.

Medjutim, glavni naučni savetnik Velike Britanije rekao je da postoji rizik da bi takve mere mogle da budu potrebne u zimskom periodu.

U medjuvremenu lokane vlasti su dobile nova ovlašćenja u sprečavanju širenja zaraze na osnovu kojih mogu da donesu odluke o zatvaranju prodavnica, otkažu dogadjaje i zatvore otvorene javne prostore.

Inače, u Škotskoj je najveći dnevni porast broja novih potvrdjenih slučajeva korona virusa od 21. juna.

Džonson je rekao da su vlasti sve bolje u identifikovanju i izolovanju lokalnih žarišta, i dodao da ostaje mogućnost donošenja odluka na nivou cele države.

“Sada smo zaista u stanju da sagledamo šta se dešava mnogo brže, da izolujemo žarišta i da ih rešavamo na licu mesta, u saradnji sa lokalnim vlastima da problem rešavamo lokalno i regionalno, ako moramo”, rekao je Džonson.

Džonson je u petak najavio postepeno otvaranje i rekao da se nada “povratku u normalu možda” do Božića.

(Beta)