U poslednja 24 sata u Crnoj Gori je potvrđeno još 212 novozaraženih koronavirusom, a tri osobe su preminule, saopšteno je u Podgorici. Uprkos skoku u broju obolelih, Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti neće za sada uvoditi nove epidemiološke mere, već će pokrenuti dodatne mehanizme najstrože kontrole poštovanja već propisanih mera.

U Institutu za javno zdravlje je, od poslednjeg preseka, analizirano 857 uzorka. Smrtni slučajevi prijavljeni su u Baru, Podgorici i Nikšiću. Od početka juna umrlo je 120 obolelih, a od početka godine 129, saopšteno je iz Instituta.

U Crnoj Gori trenutno su aktivna 2.482 slučaja kovida 19, a od početka godine registrovano je 7.503 zaraženih. 

„Analizirajući epidemiološku situaciju u našoj zemlji i šire zaključeno je da se Crna Gora, poput više evropskih država, nakon prethodnih mera popuštanja, našla u očekivanoj situaciji povećane lokalne transmisije. Zdravstveni sistem Crne Gore se, zahvaljujući pravovremenom planiranju i realnim procenama kao i stručnosti i požrtvovanosti medicinskog osoblja, uspešno nosi sa novonastalom situacijom, ali je radi sprečavanja daljeg širenja korona virusa neophodno momentalno i najodlučnije postupanje – pre svega rigorozna kontrola poštovanja propisanih mera i sankcionisanje prekršilaca bez izuzetaka“, zaključeno je na sednici NKT.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti je, kako je saopšteno iz Vlade, čvrstog stava da za sada ne treba uvoditi dodatne epidemiološke mere već podići na najviši nivo stepen discipline odnosno poštovanja već donetih mera, prenose Vijesti.

„S tim u vezi nadležni inspekcijski organi na državnom i lokalnom nivou dužni su da odmah pokrenu sve raspoložive ljudske i tehničke kapacitete odnosno da se sve inspekcijske službe ekipiraju i angažuju i na jednom zadatku: kontroli poštovanja epidemioloških mra i sankcionisanju kršenja mera u skladu sa propisima“.

NKT zahteva od nadležnih inspekcijskih organa na državnom i lokalnom nivou najvišu moguću efikasnost i konkretne rezultate i to odmah.

„Na sednici je ocenjeno da epidemiološka situacija u više evropskih država potvrdila da je odluka o odlaganju početka školske godine u našoj zemlji bila ispravna i promišljena jer je i početak školske godine jedan od uzroka povećanja broja inficiranih širom Evrope. Nacionalno koordinaciono telo je odlučilo da u sve opštine, a najpre u one koje su najugroženije nivoom lokalne transmisije na dnevnoj osnovi upućuje članove Kriznog medicinskog štaba sa ciljem pružanja stručne pomoći zdravstvenim ustanovama“.

Apelovalio su na građane da poštuju epidemiološke mere – pre svega da u svakoj propisanoj prilici nose zaštitne maske i da drže fizičku distancu kao i da upražnjavaju što češću higijenu ruku.

„Porast lokalne transmisije mora biti zaustavljen pre početka školske godine koja sama po sebi predstavlja dodatni epidemiološki izazov. Alternativa nedovoljnom poštovanju mera su dalje restrikcije. Jedini način da to bude izbegnuto je disciplina svakog pojedinca“, zaključuje se u saopštenju.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.