Ne, tamna čokolada ne popravlja vid

0
Foto: Profimedia

Razočaravajuće vesti za ljubitelje čokolade – naučnici su utvrdili da, uprkos ranijim istraživanjima, konzumiranje tamne čokolade ne popravlja vaš vid.

Ranije istraživanje sugerisalo je da se određeni aspekti vida poboljšavaju već nekoliko sati nakon konzumiranja čokolade, ali novo istraživanje pokazalo je da nema promena vida ili dotoka krvi u oči nakon konzumiranja oko 20 grama tamne čokolade. Obe studije su, napominju naučnici, obuhvatale mali broj ispitanika.

S obzirom na to da su dve studije sa sličnim brojem ispitanika dale suprotne rezultate “potrebna su dodatna istraživanja”, navode autori koje je predvodio dr. Jakob Sedlecki sa univerziteta Ludvig-Maksimilijans u Minhenu, prenosi N1.

“S obzirom na to da ova mala studija ne isključuje mogućnost koristi za zdravlje, dodatna istraživanja na većem uzorku potrebna su kako bi se sa sigurnošću potvrdile ili isključile moguće dugotrajne koristi”, napisali su Sedlecki i njegov tim u časopisu JAMA Ophthalmology.

Razlog zbog kog su naučnici verovali da tamna čokolada može da pomogne vidu je taj što je prepuna antioksidansa flavonoida.

Studije su pokazale da namirnice s visokim udelom antioksidansa mogu da smanjei rizik problema vida povezanog sa starenjem poznatog kao makularna degeneracija. Pokazalo se i da flavanol u tamnoj čokoladi može da širi krvne sudove, napominju naučnici.

Kako bi videli mogu li da ponove rezultate ranijeg istraživanja o čokoladi i vidu Sedlecki i njegov tim okupili su 22 zdrava dobrovoljca uzrasta od 20 do 62 godine, koji nisu imali problema s vidom.

Dobrovoljci su bili nasumično podeljeni u dve grupe od kojih je jedna nedelju dana jela 20 grama tamne čokolade koja sadrži oko 400 miligrama flavanola ili komad mlečne čokolade od 7,5 grama koji sadrži oko 5 mg flavanola, a potom su zamenili mesta.

Oči dobrovoljaca pregledane su novom tehnikom sofisticiranog skenera koji detaljno prikazuje krvne sudove pre nego što su konzumirali čokoladu i dva sata kasnije. Tim je tražio znakove da je čokolada proširila krvne sudove u mrežnjači, što bi značilo da je poboljšano snabdevanje oka krvlju.

Ispitanici su takođe podvrgnuti istoj vrsti testiranja vida kao u ranijem istraživanju o uticaju čokolade.

Naučnici nisu pronašli nikakve razlike u snimkama mrežnice ili testovima vida između dvu grupe ispitanika.

Dr Garet Lima kazao je da je “razočaran” novim rezultatima. “Volim čokoladu”, dodao je.

Studija nije pokazala koristi od konzumiranja malog komadića čokolade dnevno u kraćem razdoblju, ali to ne znači da “konzumiranje tokom dužeg razdoblja nije korisno”, kaže Lima, hirurg specijalizovan za zahvate ne mrežnjači na njujorškom Maunt Sinaju.