“Ne sumnjamo, i Crna Gora je meta projekta ‘Velika Srbija’…”

1
Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srbiju i Rusiju da koriste Srpsku pravoslavnu crkvu za podrivanje crnogorske prozapadne vlade, koja želi članstvo u EU, piše Rojters, a prenosi N1.

Đukanović je rekao da se serijom protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti koji su predvođeni Sprskom pravoslavnom crkvom, pokušava dovesti u pitanje nezavisnost Crne Gore, navodi Rojters.

Đukanović je optužio Beograd za oživljavanje nacionalističkog koncepta Velike Srbije koji je doprineo balkanskim ratovima devedesetih godina i raspadu bivše Jugoslavije.

“Ne sumnjamo da su aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da je Crna Gora takođe meta”, rekao je Đukanović za britansku agenciju.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova odbacila je Đukanovićeve tvrdnje , rekavši da “niko ne može podrivati ono što on radi, više nego sam Đukanović”.

Rojters navodi i da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odbacila Đukanovićeve komentare.

Govoreći o protestima sa kojima je Đukanović suočen, Brnabić je kazala da on “ima problem u svojoj zemlji i sa građanima Crne Gore”.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je predsedniku Crne Gore Srbija “kriva” zbog toga što građani u Crnoj Gori odbijaju da mu “predaju crkve za poslovni prostor”.

Rojters podseća da su protesti u Crnoj Gori počeli u decembru zbog zakona koji omogućava državi da preuzme vlasništvo nad crkvenom imovinom ukoliko crkva ne može da dokaže da je bila njihov vlasnik pre 1918. godine – kada se tadašnja Kraljevina Crna Gora pridružila Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, prethodniku Jugoslavije.

1 KOMENTAR

  1. Avetinjo nezahvalna.U Srbiji živi, radi i skućilo se više Crnogoraca nego što ih imaš u svojoj privatnoj državici a da se ne dao ti Bog svi kojim slučajem vrate i da ti Srbija udari kontru kao Rusi onomad Turcima, nebi imali što da jedete nego bi se otimali o korenje kao što je jedan tvoj političar ili zemljak rekao da će mo činiti ako nam uvedu sankcije i ako bude trebalo.Nisam tad verovao tom kostiću a ne verujem ni tebi jer ste iste neskrene komunjare navikle na nerad i razne državne privilegije.

Comments are closed.