Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije Pirota Sreten Savov rekao je da je vatrena stihija na Staroj planini, gde je požar izbio pre četiri dana, obuzdana, ali još nije lokalizovana i sprečeno je njeno dalje širenje.

„Meštani staroplaninskih sela Dojkinci i Topli Do su bezbedni, nisu ugroženi, kao ni njihovi život i imovina. Nema nikakvih problema i nadamo se da ih neće ni biti'“, rekao je Savov.

Prema njegovim rečima, vatrogasno – spasilačke jedinice su usmerile vatru u drugom smeru, prenosi N1.

„Reč je o izuzetno nepristupačnom terenu na nadmorskoj visini od 1700 do 1900 metara. Situacija se stalno menja a vetar ometa gašenje požara“, rekao je Savov.

Dodaje da danas u Topli Do nose hranu, vodu i gorivo za vatrogasno – spasilačke jedinice koje su stalno na terenu.

„Na ovaj način realizujemo odluku sa jučerašnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije. Ujedno ćemo na terenu videti kakva je trenutna situacija sa požarom u tom delu Stare planine“, rekao je Savov.

U Gradskom štabu, posle sednice povodom požara na Staroj planini, saopštili su da za sada nema potrebe da se uvede vanredna situacija u Pirotu zbog požara koji je zahvatio Staru planinu. Komandant Štaba, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izjavio da će stalno pratiti razvoj situacije na terenu, anagažovati materijalno-tehničke resurse javno-komunalnih preduzeća, izdvojiti novčana sredstva iz stalne rezerve grada za vodu neophodnu ljudima koji gase požar.

„Apelujem na građane da se ne organizuju sami i na svoju ruku gase požar krećući se na tom području zbog opasnosti. U stalnom smo kontaktu sa Vatrogasno-spasilačkim bataljonom i Radio klubom Pirot“, kazao je Vasić.

Oko 200 vatrogasaca i pripadnika Žandarmerije angažovano je na gašenju požara na Staroj planini. Kasno sinoć uspeli su da od širenja vatre zaštite šumski kompleks Arbinje. Požar se gasi i u predelu Čungulj iznad Toplog Dola, gde je situacija kritična. Novi požari izbili su noćas u blizini Trgovišta i Bosilegrada.

Požari bukte na jugoistoku Srbije, u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta, Prokuplja, Vranja i Bosilegrada, piše RTS.

U delu opština Trgovište i Bosilegad na snazi je vanredna situacija, a u okolini Vranja angažovani su i helikopteri.

Juče su iz opštine Trgovište zbog dima evakuisane tri osobe.

Novi požar zabeležen je u okolini sela Gvožđe i u okolini Rudnika.

Predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev rekao je da je 20 mahala na toj teritoriji zahvaćeno požarom, ali da vatrogasno-spasilačke jedinice danonoćno dežuraju.

U pomoć su pritekli i vatrogasci iz drugih delova Srbije, a priključiće im se i dodatne snage.

Očekuje se da će veći deo požara u toku dana biti stavljen pod kontrolu.

Na Staroj planini gori nekoliko desetina hektara niskog rastinja i deo šume, ali deo požara je juče bio pod kontrolom.

Kritično je iznad sela Topli Do.

Gašenje požara je sinoć obustavljeno jer je na nepristupačnim terenima rizično ostajati noću, ali je akcija nastavljena čim je svanulo.

Angažovano je 200 vatrogasaca i pripadnika Žandarmerije, a očekuje se da će im najavljena kiša olakšati posao.

Trebalo bi da se sutra vatrogascima priključi i ruski avion „iljušin 76“, najavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Rekao je da će se, ukoliko vremenski uslovi dozvole, u gašenje požara biti uključeni i helikopteri MUP-a i poljoprivredna avijacija.


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.