“Ne smemo biti sebični. Razmislite dobro pre odlaska na put”: Dr Kisić Tepavčević tvrdi da je “svuda gora situacija nego kod nas”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) – Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji koja je sada stabilna, vrlo brzo može promeniti i da i na dalje najvažnije da svi budu odgovorni prema sebi i drugima.

Ona je pred početak sednice Kriznog štaba na kojoj će biti doneta odluka da li će biti uveden karantin za građane koji se vraćaju sa letovanja, rekla za RTS da su 23 evropske države prošle nedelje zabeležile rekordan skok broja obolelih i da su među njima skoro sve zemlje iz okruženja.

“Ono što je ključno iz nedelje u nedelju je da svi uzmu stvar u svoje ruke i da smanjimo svoj rizik, ako želimo da putujemo van zemlje da dobro promislimo jer skoro svudaje situacija lošija nego u Srbiji. Ne smemo da budemo sebični, moramo biti svesni da preuzimamo veliki rizik, i bez obzira na mere i zakone, treba da budemo disciplinovani”, rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da ako obavezna samoizolacija bude uvedena, to će kao i do sada kontrolisati državni organi, sanitarna inspekcija, policija, ali pre svega svi treba sami sebe da kontrolišu jer najnovije preporuke kažu da je verovatnoća prenošenja zaraze najveća u prvih deset dana.

“Od početka vidimo da se situacija može naglo promeniti i sada zabrinjava procenat pozitivnih u odnosu na testirane, tako da se ne smemo se opuštati jer dolazi sezona respiratornih infekcija”, istakla je Kisić Tepavčević.