“Ne slažemo se u vezi sa nestabilnostima u regionu – ko je kriv i šta je uzrok…”: Ana Brnabić o sastanku sa Palmerom

0
Foto: Beta (VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas u Londonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom razgovarala pre svega o situaciji u BiH i Crnoj Gori.

“Razgovarali smo o situaciji u BiH i Crnoj Gori, o tome koliko najnoviji politički potresi mogu da utiču na regionalnu stabilnost i na ekonomsku situaciju u Srbiji, i kako Srbija gleda na to. Ni u jednoj rečenici nismo pomenuli takse (koje je Kosovo uvelo na uvoz robe iz Srbije) niti novu prištinsku administraciju”, rekla je Brnabić novinarima posle sastanka s Palmerom.

Brnabić je rekla da “to možda najbolje pokazuje koliko SAD u ovom trenutku ozbiljno prate situaciju u BiH”, ali i da govori o tome da je specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel “u potpunosti preuzeo” pitanje odnosa Beograda i Prištine i daljeg dešavanja u vezi s taksama.

Navela je da je na sastanku s Palmerom, održanom na marginama Investicionog samita o Zapadnom Balkanu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), zaključeno da je regionalna stabilnost apsolutno najvažnija tema, i politički, i ekonomski, i dodala da se Srbija i SAD slažu oko toga.

“Ne slažemo se po našim pogledima na neke od stvari, i na to šta je uzrok, a šta posledica nekih od trenutnih nestabilnosti u regionu”, naglasila je Brnabić.

Ona je rekla i da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da ne krije da ima posebne veze sa Republikom Srpskom, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

“Ali, kada govorimo o BiH i RS, važno je da podržavamo regionalnu stabilnost. O tome razgovaramo i sa (srpskim članom Predsedništva BiH) Miloradom Dodikom, i tu ne postoje tajne. Imamo posebne odnose sa RS, to je naše pravo i želja, a to nikako ne ugrožava BiH, već upravo suprotno. To u BiH treba da gledaju kao ruku pruženu njima”, navela je Brnabić.

Ona je prethodno razgovarala s predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem i s predsedavajućim Savetu ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Sastanak s Tegeltijom ocenila je kao “odličan” i navela da postoji mnogo zajedničkih projekata koji su pokrenuti i koje dve strane žele da ubrzaju.

Govoreći o sastanku s Čakrabartijem, Brnabić je rekla da je Srbija trenutno šesta ili sedma zemlja po investicijama Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ona je rekla i da ta finansijska ustanova smatra da postoji veliki potencijal da tokom ove ili sledeće godine Srbija bude jedna od pet zemalja po investicijama te banke, o čemu je razgovarala s Čakrabartijem, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Veliki prostor za ulaganja EBRD u budućnosti će biti “zelena tranzicija”, odnosno energetska transformacija Srbije, kao i zelena ekonomija i zaštita životne sredine, navela je Brnabić.

(Beta)