Ne, sede se ne dobijaju samo od starenja

1
Foto Profimedia

Većina ljudi dobije sede već oko 30. godine života, a do 50. i polovina glave može biti prekrivena sedim vlasima. Uzročnici ove pojave su mnogobrojni – od starenja, naslednih faktora, preko stresa do raznih zdravstvenih problema, piše N1.

Naučnici su otkrili da za sedu kosu nije najveći krivac samo starenje, već previše stresa, koji na ovu pojavu utiče indirektno. Ćelije zadužene za proizvodnju pigmenta, koji daje boju kosi, nestaju kada je telo previše izloženo delovanju kortizola, hormona stresa, pokazalo je istraživanje.  

Tako je upravo dokazano da se boja dlake gubi onoga trenutka kada ste najviše izloženi stresu. Kada folikul dlake jednom prestane da proizvodi pigmentne ćelije koje stvaraju melanin, kosa ostaje trajno seda, jer ne postoji mogućnost regeneracije tih ćelija.  

Seda kosa u ranijoj dobi, oko 20. može da ukaže na zdravstvene probleme kao što su:  

Neurofibromatoza 

Ova bolest je poznata i kao Reklinghausenova bolest i spade u grupu naslednih bolesti koja izaziva rast tumora duž nerava i nenormalni razvoj kostiju i kože.  

Tuberozna skleroza  

Neuobičajeno, nasledno stanje koje izaziva benigne tumore u više organa, uključujući mozak, srce, bubrege, oči, pluća i kožu.  

Bolesti štitaste žlezde  

Poremećaj funkcije štitaste žlezde može da se manifestuje i kao vitiligo. To je autoimuna bolest koja dovodi do toga da se melanociti, ćelije u osnovi folikula dlake koje proizvode pigment, izgube ili budu uništene. Uzrok tome može biti slabljenje imunološkog sistema kada on napada vlasište, a ne samu infekciju.  

Neka istraživanja povezuju prerano dobijanje sedih sa bolestima srca i gubitkom koštane mase. Pušenje cigareta takođe može dovesti do preranog dobijanja sedih.  

Ishrana se može smatrati uzročnikom nastanka sedih i povezuje se sa nedostatkom vitamina B12 u telu. Konzumiranje ribe kao što su losos, sardine i tuna, povećana konzumacija mlečnih proizvoda, ali i mesa kao što su govedina i jagnjetina stvaraju pomenuti vitamin, a korisne su i iznutrice, pogotovo životinjska jetra.  

Čupanje sedih dlaka nije preporučljivo. Nije u pitanju verovanje da će vam izrasti umesto te jedne, dve ili tri nove, već se folikul dlake može oštetiti i dlaka više neće rasti. To može da dovede do znatnog proređivanja kose. A i tako samo odlažete nešto do čega će neminovno doći.

Kako se na ovu pojavu ne može stopostotno uticati, jedino što preostaje je da jednostavno prihvatite činjenicu da sedite. Ono što je najvažnije, ukoliko je ova pojava povezana za nekim zdravstvenim problemom, da to na vreme ustanovite, kako bi predupredili ozbilljne komplikacije.  

1 KOMENTAR

  1. Za vitamin b12…
    Navedene namirnice ne dovode do njegovog stvaranja. Ako su dobijene od organski ali nadasve slobodnih zivornja onda ce mozda imati odredjenu kolicinu ovog vitamina. Industrijska hrana, meso, mleko koje je dobijeno sa klasicnih fari ne moze obezbediti dovoljno ovog vitamina. Deficit ovog vitamina je cest. Ranije je to bio donekle problem kod vegana, ali sada je problem kod svih. Odredjeni vidovi anemija su posledica nedostatka ovog vitamina. Nizak nivo ovog vitamina dovodi i do pogorsanja bolesti stitne zlezde. Takodje sa starenjem zeludac vise nije u stanju da preuzme dovoljen kolicine vitamina ako ga i ima u hrani. Pozeljno je nadoknadjivati ga. Najbolje u vidu methylcobalamina, i to u vidu ili spreja ili tabletica koje se tope ispod jezika jer bogata krvna mreza ispod jezika uspeva da preuzme ovaj vitamin . Prvih mesec dana svaki dan po dozu, a onda je dovoljno uzeti i jednom nedeljno, pa cak i jednom mesecno. Dobra stvar je sto se ne postoji rizik od predoziranja ili trovanja ovim vitaminom. Rezerve se relativno brzo popune i mogu trajati neko duze vreme.
    Ko zeli da nadoknadi ovaj vitamin putem hrane, mora naci nekoga ko uzgaja zivotije kao i voce i povrce na stari nacin. Vrlo bitno je da krave pasu, koke kljucaju po drvoristu , a sa je zemljiste djubreno sa stajskim djubrivom. Od povrca dati naglasak na sveze korenasto povrce, kao i kiseo kupus.

Comments are closed.