“Ne s nama!”: Šolc kaže da Putin “želi da se vrati svetskom poretku u kojem najjači diktiraju šta je ispravno”

0
EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV

(Beta-AP) – Nemački kancelar Olaf Šolc u današnjem govoru na završetku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu je izrazio nadu u globalnu saradnju radi rešavanja problema povezanih s klimatskim promenama, gladju i ratovima.

Izražavajući nadu da će zemlje sveta udruženo raditi na suprotstavljanju zajedničkim krizama, Šolc je rekao da svet više nije bipolaran kao što je bio tokom Hladnog rata, kada su SAD i Sovjetski Savez dominirali geopolitikom.

On je ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin “želi da se vrati svetskom poretku u kojem najjači diktiraju šta je ispravno, a u kojem to nisu sloboda, suverenitet i samoopredeljenje”.

“Ako neki žele da nas vrate u prošlost nacionalizma, imperijalizma i rata, naš odgovor je: ‘Ne s nama!’. Zalažemo se za budućnost”, rekao je Šolc.

“Kada shvatimo da naš svet postaje multipolaran, onda nas to mora podstaći na još više multilateralizma, na još veću medjunarodnu saradnju” – kazao je nemački kancelar čiji je govor bio poslednji značajniji na skupu u Davosu.

Dok je Šolc govorio, destine mladih aktivista za klimu pood parolama “Nema planete B” i “Dosta prazne priče” protestovale su u Davosu osudjujući taj skup svetske elite.

Godišnji skup u švajcarskim Alpima, dvaput odlagan zbog pandemije izazvane virusom kovid-19, ove godine je održan pod senkom rata u Ukrajini, porasta cena hrane i goriva i znakova da vlade ne čine dovoljno da se bore protiv globalnog zagrevanja.

Bivši potpredsednik SAD Al Gor, vodeći borac protiv klimatskih promena, govorio je o novom sistemu za praćenje emisije gasova staklene bašte putem satelita.

“To će povećati potrebnu kontrolu i transparentnost u vezi sa sagorevanjem ugljenika i drugih gasova koji zagrevaju planetu od strane preduzeća širom sveta”, rekao je Gor.

Gor je istakao inicijativu “Klajmet Trejs” (Climate Trace) koja veštačkom inteligencijom kombinuje podatke s više od 300 satelita radi praćenja zagadjenja širom sveta. Zbirni podaci o 500 najvećih izvora zagadjenja u svetu se očekuju u oktobru.