U 70 američkih gradova održavaju se protesti zbog napada snaga SAD u Iraku, u kom je ubijen general Kasim Sulejmani i zaoštravanja krize između SAD i Irana.

Demonstrancije predvodi „Answer“ koalicija, antiratna organizacija koja je osnovana nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

Foto: Profimedia

Na mitingu održanom ispred Bele kuće, a koji je organizovalo nekoliko udruženja i antiratnih pokreta, prisustvovalo je nekoliko stotina građana koji su pozvali američku administraciju Donalda Trampa da povuče svoje snage iz Iraka te da ne ulazi u rat sa Iranom, prenosi N1.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Ne ratu i sankcijama protiv Irana“, „Želimo mir s Iranom“ i „Pregovarajmo sa Teheranom“.

Među govornicima bila je i legendarna holivudska glumica Džejn Fonda, koja već nedeljama predvodi proteste protiv klimatskih promena u Vašingtonu.

U Londonu je takođe održan antiratni miting na kome se okupilo nekoliko stotina ljudi, među kojima su bili i neki zastupnici Laburističke stranke.

Foto: Profimedia

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Ne ratu s Iranom“, „Ne želimo nove ratove“, te pozvali britansku vladu da se odlučno usprotivi eventualnom ratu.

Podsetimo, u petak rano ujutru u vazdušnom napadu američke bespilotne letelice u Iraku ubijen je iranski general Kasim Solejmani.

Ministarstvo odbrane SAD-a je saopštilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsednika Donalda Trampa. Pentagon je optužio Solejmanija da je planirao da izvede napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski verski lider Ali Hamnei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.