“Ne radi se ni o kakvim kućnim testovima. To mora da vrši zdravstveni radnik…”: Direktorka Apoteke Beograd upozorava građane de ne sprovode testiranje sami

0
Foto. Profimedia

Direktorka Apotekarske ustanove Beograd Jasminka Bjeletić je upozorila građane da ne upotrebljavaju sami testove koji su u prodaju već da se obrate zdravstvenim radnicima.

“Ne radi se ni o kakvim kućnim testovima. Apoteka Beograd distribuira testove koji su medicinsko sredstvo, imaju rešenje Agencije za lekove za stavljanje u promet. Upozoravamo sve građane da mora zdravstveni radnik koji ima medicinsko obrazovanje da vrši upotrebu tog testa”, rekla je Bjeletić, a prenosi N1.

Bjeletić je naglasila da građani mogu da pozovu lekara iz privatne prakse da im uradi ovaj brzi test koji se, kako je rekla, pre svega preporučuje da se koristi u onim slučajevima asimptomatskih naznaka – blagih glavobolja, umora, bola u mišićima, ili ako sumnjate da ste imali kontakt sa obolelom osobom.

Bjeletić je istakla da testovi koji su u prodaji nisu zamena za PCR testiranje.

“Jeste pouzdan. Ako je pozitivan onda je sigurno pozitivan, ako je negativan moguće da nije došlo do dobrog uzimanja uzorka. Nemate potvrdu, već samo upozorenje da morate odmah da odete hitno po svoju terapiju ako ste pozitivni”, istakla je ona.

Dodala je da su testovi juče distribuirani u četrdesetak apoteka u Beogradu i da su brzo rasprodati.

“Nismo očekivali da će nam se javiti veliki broj privatnih ordinacija da testira svoje zaposlene, veliki broj domova za stara lica se takođe javio”, rekla je ona.

Objasnila je da u jednoj kutiji proizvođača iz Južne Koreje ima 24 testa, a kutiji proizvođača iz Kine 20.

“Pošto je svaka apoteka mogla da ima jednu ili dve kutije, to je brzo otišlo, pa smo sinoć naručili nove količine”, rekla je ona.

Govoreći o tome kako se test upotrebljava, Bjeletić je rekla da ima malu hemikaliju u plastičnoj tubici, koja se istisne u epruvetu.

“Na taj način se priprema rastvor u koji se posle uranja štapić koji ste prethodno stavili u nos i blagim uvrtanjem izvukli sadržaj. Kružnim pokretima u tom rastvoru se prenose antigeni ukoliko ih ima. Posle mućkanja se prenese kapaljkom na pločicu, tri kapi se stavi i sačeka do 30 minuta da se vidi da li će se pojaviti dve crte koje ukazuju da je test pozitivan”, objasnila je Bjeletić.

Ovi testovi su, kako je rekla, važni u situaciji kada je veliki pritisak na zdravstvene ustanove, ako neko sumnja da je oboleo, da može da pozove zdravstvenog radnika ili ode u privatnu ordinaciju da mu urade testiranje.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500