“Ne, Prljavo kazalište se nije raspalo”: Šta se dešava sa kultnim bendom

0
Foto Printscreen/Youtube

Nakon što je Jutarnji prvi objavio da nema više Prljavog kazališta, barem ne onakvog kakvog smo ga godinama poznavali, stigao je službeni odgovor jednog od članova kultnog benda, Jasenka Houre u kojem se navodi da se “bend nije raspao”.

Odgovor njegovog pravnog tima Jutarnji je preneo u celosti:

“Suprotno navodima iz Članka, bend Prljavo kazalište nije se raspao nego i dalje deluje i aktivno radi na stvaranju novog muzičkog materijala kao i na planiranju budućih aktivnosti u obliku nastupa uživo i izdavanja albuma. G. Houra i dalje ostaje član Prljavog kazališta.

Notorna je činjenica da je g. Houra jedan od osnivača benda Prljavo kazalište i autor nekih od najvećih hitova Prljavog kazališta. Javnosti, a pogotovo fanovima Prljavog kazališta, suvišno je posebno objašnjavati ulogu g. Houre u Prljavom kazalištu. Moguće je da će Prljavo kazalište u budućnosti delovati ili nastupati u sastavu koji je različit od onoga koji je delovao prethodnih godina, ali takve promene događale su se kroz gotovo pola veka aktivnog delovanja Prljavog kazališta i nisu utucale na rad i stvaralaštvo Prljavog kazališta. Štoviše, g. Houra i drugi članovi benda i dalje imaju nameru zajedno raditi i u skorijoj budućnosti zajedno s obožavateljima proslaviti veliku 45. godišnjicu osnutka Prljavog kazališta”, navodi se.

Jutarnji ist je prethodno objavio da se bend Prljavo kazalište raspao posle više od 40 godina postojanja, a njegovi osnivači Tihomir Fileš i Jasenko Houra više i ne razgovaraju.

Dalje u odgovoru pravnog tima navedeno je i da Houra smatra kako se postupanjem  Fileša i izjavama iznesenim u Članku stvara isključivo negativna atmosfera i percepcija ne samo njega već i samog benda, što na kraju ni za koga ne može biti produktivno.

Bend je davne 1979. godine objavio svoj prvi album upravo pod nazivom Prljavo kazalište, a osnivali Tihomir Fileš i Jasenko Houra danas više ne razgovaraju, već se bore oko toga ko može da koristi žig i ime benda, objavio je Jutarnji list.

Iako je bilo jasno da zajedno neće nastaviti raditi, Houra je, kako je za Jutarnji rekao Fileš, dogovorio nastup Prljavog kazališta na strvu Krk za 24. jun.

U najavi koncerta nije navedeno ko će pevati a ko svirati, ali Fileš, koji je vlasnik žiga i imena benda, poručuje da se taj događaj ne sme nazvati „koncertom Prljavog kazališta“, ako muzičari i turistička organizacija opštine Vrbnik ne žele da rizikuju da dobiju tužbu.

“Bend naravno može nastupiti pod nekim drugim imenom. Nije problem. Ali, pod imenom Prljavo kazalište – ne”, rekao je Fileš za Jutarnji list.

On kaže da je tačno da je Houra samoinicijativno i bez znanja ostatka benda, krenuo s dvojicom muzičara da radi samostalno.

“Čak nas je u početku u novinama zavarao tvrdeći kako radi vlastiti mjuzikl, da bismo kasnije saznali da ipak priprema ploču pod imenom Prljavog kazališta. Kako je žig mog navedenog patenta Prljavo Kazalište registrovan u DZZIV Hrvatske, a i EU, to me je, blago rečeno, neprijatno iznenadilo”, rekao je Fileš za zagrebački dnevnik.

Bend Prljavo kazalište je poslednji nastup imao pre dve godine, kada su koncertom proslavili 40. godišnjicu od osnivanja grupe.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime