Madrid, Katalonija, region Valensije i ostrvo Tenerife su mesta na kojima je do sada identifikovano jedanaest osoba zaraženih virusom Covid-19, javlja španski list El Pais.

Regionalne zdravstvene institucije u Madridu su jutros registrovale i drugi slučaj koronavirusa, nakon što su u utorak uveče prijavili i prvu osobu koja je inficirana u prestonici Španije.

Oba mladića iz Madrida kod kojih su primećeni simptomi koronovirusa su nedavno boravili na severu Italije, žarištu virusa na tlu Evrope. Oni pokazuju blage simptome, ali su iz predostrožnosti zadržani u bolnici.

Mladić iz Katalonije je, takođe, nedavno bio na putovanju u Italiji, dok je prva identifikovana osoba zaražena koronavirusom u Kataloniji bila 36-godišnja Italijanka koja već godinama radi u Barseloni, ali je nedavno bila na odmoru u Italiji.

Katalonski sekretar javnog zdravlja Hoan Gvi je izjavio da je 25 osoba koje su bile u neposrednom kontaktu sa zaraženom pacijentkinjom iz Italije izolovano u svojim domovima, zbog mera predostrožnosti i sprečavanja daljeg širenja virusa. Oni, za sada, ne pokazuju simptome koronovirusa i osećaju se dobro, a njihovo zdravstveno stanje će nastaviti da se prati i dalje.

„Nema mesta za paniku i trenutno me više brine sezonski grip nego koronavirus“, rekao je u utorak Gvi, a prenosi El Pais.

U regionu Valensije je registrovan još jedan slučaj koronavirusa, ali je osoba dobrog zdravstvenog stanja i pod kontrolom. Takođe, bračni par iz Italije koji je bio na odmoru na Kanarskim ostrvima, nalazi se u karantinu u lokalnoj bolnici na ostrvu. Zbog mera predostrožnosti, u hotelskim sobama je zatvoreno oko hiljadu gostiju hotela u kojem su boravili i gosti iz Italije. Ministarstvo zdravlja Španije je u utorak poručilo građanima da smanje ili ograniče svoja putovanja u inostranstvo. Ministar zdravlja Salvador Ilja je izjavio da, osim ako nije u pitanju nužda, građani ne putuju u četiri zaražena regiona u Italiji (Lombardija, Veneto, Emilija-Romanja i Pijemont), zatim u Iran, Japan, Singapur, Južnu Koreju i Kinu.

„Ne postoji zabrana, ali ako ne morate, nemojte ići u zone rizika. To je prosto zdrav razum“, rekao je Ilja, a prenosi El pais.

Španija je prvi osobu zaraženu koronavirusom evidentirala 1. februara, a do sad anije zabeležen nijedan smrtni slučaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.