“Ne postoji u ratu nikakvo pravilo, osim jednog: zločinci i ubice ostaju zaštićeni” – Miljenko Jergović za novi Nedeljnik

0
Fotografija: Ivan Posavec, zahvaljujući izdavačkoj kući Booka

Nova knjiga Miljenka Jergovića “Trojica za Kartal” ima podnaslov “Sarajevski Marlboro remastered”. I on je opravdan jer se pisac vraća u istu “scenografiju” njegovog čuvenog “Sarajevskog Marlbora” – dakle sam rat i opkoljeni grad. Tako da taj pozajmljeni muzički termin “remasterizovano” zaista stoji.

I stoje u knjizi nesvakidašnje scene, događaji, ljudi… Iako je sve fikcija, deluje blisko, stvarno i stravično. Ali ovo nisu priče na prvu loptu, žickanje teških emocija na račun same strahote ratnog užasa, a i sam autor će i u razgovoru reći da ne voli “ratnu prozu”. Ovo su iznad svega priče o ljudima kojima je rat prekinuo nekadašnje olimpijade, radne akcije, nade i očekivanja i sve to stavio nasuprot liniji fronta i samog života.

Ima onaj deo u “Okupaciji u 26 slika” kada mirni sused hrani golubove a već uskoro će seći jezik. U tvojoj knjizi i rečenica: “Najpre su stradali oni koji su komšijama najviše verovali.” Ovde bi se trebalo plašiti komšija?

Nemoj se hvatati za tu rečenicu. Ona je u funkciji priče. Nimalo ona ne izražava ni stav autora, pa čak ni duh priče. Negdje su, to je istina, najprije stradali oni koji su komšijama najviše vjerovali. Druge su, opet, iste te komšije spasavale. Ne postoji nikakvo pravilo, osim jednog pravila: zločinci, ubojice, hejteri uvijek i posvuda ostaju zaštićeni. Prije nego što nastupi poraz, ili prije nego što slučajno naiđe pravda, ubojice se sklone, i nastupa vrijeme osvete nad onima koji su ni krivi ni dužni. Tako je znalo biti u ovim našim ratovima, a upravo tako bilo je i 1945. Nakon tog strašnog rata, pred naletom novoga svijeta sklonili su se baš svi koji su prethodno činili zlo. Od takvih možda je postradao samo neko ko je bio spor, pa su ga Englezi zaustavili na Blajburgu i predali partizanima. Ali čak i na Blajburgu, u toj masi ustaša, domobrana, četnika, Hrvata, Muslimana, Srba, Crnogoraca i možda pokojeg Albanca, najmanje je, po mom najdubljem uvjerenju, bilo zločinaca.

Ceo intervju objavljen je u specijalnom izdanju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 3. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs