“Ne postoji ‘non-pejper’ o prekrajanju granica”: Janša u telefonskom razgovoru sa Džaferovićem naglasio podršku “integritetu BiH”

0
Printscreen/YouTube/Nova24TV Slovenija

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović telefonom je razgovarao sa premijerom Republike Slovenije Janezom Janšom.

“Telefonski razgovor je usledio na poziv premijera Slovenije, koji je obavestio člana Predsedništva BiH Džaferovića da ne postoji ‘non-pejper’ koji bi mogao da se dovede u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Predsedništva BiH, a prenosi portal Klix.ba.

Janša je rekao da “Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao i njen evroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum”.

Džaferović je rekao da “u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podelama BiH, kao i da je jedini put za BiH njena dalja unutrašnja reintegracija i evroatlantska integracija”.

Razgovarano je o predsedavanju Slovenije Evropskom unijom u narednom periodu, kao i o predstojećem Samitu “Evropska unija – Zapadni Balkan”, čiji će Slovenija biti domaćin, a čija bi glavna tema trebala biti ubrzanje integracije država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.