Vladika Grigorije obratio se okupljenima za trpezom koja je organizovana u spomen mitropolita Afilohija rečima da je još pre trideset godina poželeo da mu duhovnik bude Amfilohije, te da je to bila želja svakog mladića koji je postojao na tlu Srpske pravoslavne crkve.

“Kad sam došao kod Amfilohija, on mi je rekao: ‘Ajde ti kod Atanasija, biće ti bolje’. Mislio sam kako nemam sreće, a onda me je Atanasije celog života upućivao na Amfilohija”, prisetio se Grigorije.

Zatim je pročitao besedu posvećenu mitropolitu, koju prenosimo u celosti:

“Na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, on je bio onaj učitelj koji nesebično otkriva svet teologije, tumačeći nam autentično ne samo učenje o Bogu, već i sam život i sve od čega je život sačinjen. Svojom pojavom, izuzetno širokim obrazovanjem, naročito životnom energijom, nepokolebljivom i živom verom u Hrista Boga, a ponajviše svojim bezgraničnim čovekoljubljem, od prvih dana se uz svog najboljeg prijatelja Atanasija nametnuo kao naš učitelj i putevoditelj. Onaj kome se bezuslovno veruje, onaj za kojim se ide i to se ide bez zadrške. Kud on ide, mi idemo za njim, s punim poverenjem. Ali ono što je najčudesnije i najdivnije, on to nikada od nas nije tražio. Idemo za njim sa poverenjem i ljubavlju, i to čak najtežim stazama. Takav neprikosnoveni autoritet potonjeg cetinjskog arhipastira, ponad svega je izdreo iz njegove duhovne i duševne širine, kojom je umeo da prigrli i razume svako ljudsko biće, bez obzira na prirodu njegovog posrnuća ili na težinu pada. Kakvi god da smo, pred njim smo svi bili jednaki, u njegovoj ljubavi i sverazumevanju koje nam je pružao, dozvoljavajući nam svima podjednako da nesputano uzrastamo uz njegovu dobrotu i strpljenje. Takav je bio Amfilohije kao učitelj”.

U svom govoru vladika je istakao kako je Amfilohije u Crnoj Gori rodio svoje duhovne sinove koji “zahvaljujući njegovoj nadljudskoj borbi mogu sada polako da upravljaju brodom kroz mirno more”.

Podsetio je i da će Mitropolija uskoro dobiti novog mitropolita, ali da on neće biti kao Amfilohije.

“Ali treba da shvatimo da nećemo moći u Saboru da imamo drugog mitropolita. Nećemo moći da imamo drugog Amfilohija, jer on ne postoji. I u tom smislu možda je danas najbolja poruka da se od njega naučimo onome čime je on živeo a to je ljubav i praštanje. Nezlopamćenje”, rekao je vladika.

Na kraju govora, Grigorije je istakao kako danas u Crnoj Gori mnoge duše plaču, te da ne može da se otme utisku da je Amfilohije danas vaskrsao.

“Ne postoji nijedan čovek koga sam sreo na zemlji kome možete reći sve u oči, sve što vam se ne sviđa, sve protiv njega i na njega i da onda očekujete da vam kaže ‘dobro ti meni reče čoveče ovu reč’. I da vas zagrli i da vas pomiluje po glavi, a ne da vam o glavi radi. To je Amfilohije. Zato je danas vaskrs. Hristos vaskrse”, zaključio je.

Posmrtni ostaci mitropolita Amfilohija dopremljeni su juče u Podgoricu iz cetinjskog manastira, gde su bili izloženi u hramu Hristovog vaskrsenja, pošto je veliki broj građana došao da se oprosti i oda poslednju poštu.

Komentar(1)

  1. Miroslava
    3. новембар 2020. 16:34

    To je bila istina o mitropolitu Amfilohiju, a ona ujedno pokazuje istinu o episkopu Grigoriju! On je na svoj način dobar i neustrašiv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.