“Ne postavljajte mi tu vrstu pitanja…”: Handkea naljutila pitanja novinara, prekinuo razgovor i otkazao današnji susret

3
Foto: Profimedia

Susret Austrijanca Petera Handkea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2019. godine, sa novinarima predviđen za danas u njegovom rodnom kraju otkazan je, saopštili su organizatori, a kako navodi Frans pres, “prosrpski pisac” je odbio da odgovara na pitanja o reakcijama na nagradu.

Sedamdesetodmogodišnjeg Handkea, koji živi blizu Pariza, a juče je došao u Korušku, razljutila su pitanja austrijskih novinara o tome kako se oseća posle reakcije na njegovu Nobelovu nagradu, u Bosni, na Kosovu i u Albaniji, prenosi N1 pisanje agencija.

“Ni od koga nisam čuo nešto što bi moglo da mi da utisak da su pročitali nešto moje ili da znaju šta sam pisao”, rekao je Handke, i kako navodi javna austrijska televizija ORF, rekao je da mrzi novinare i prekinuo razgovor. 

“Uvek je samo jedno isto pitanje, traže od mene da reagujem na reakcije. Ja sam pisac, dolazim od Tolstoja, od Homera, Servantesa, ostavite me na miru i ne postavljajte mi tu vrstu pitanja”, rekao je Handke. 

Prema austrijskim medijima, Handke je rekao da više nikad neće odgovarati medijima koji se, kako je ocenio, ne interesuju ni malo za njegovu književnost uprkos dobijenoj Nobelovoj nagradi.

Peter Handke poznat je po podršci liderima bosanskih Srba i srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću, tokom ratova devedesetih godina i kasnije, tokom suđenja Miloševiću pred Haškim tribunalom.

3 KOMENTARA

  1. Konacno je jedan pravi zasluzni Nobelovac. Covek je pametan, iskren i hrabar da iznese svoje stavove.

  2. Sram ga bilo! Sad se poziva na pisanje a političko angažovanje kao nije sad važno! A da nije bilo političkog angažovanja, on ne bi bio poznat!! Ne može da se odvoji jedan deo iz celokupnog rada jedne osobe. Ne može dve ličnosti u jednom telu, pa da ova jedna je kriva a ova druga nije. Može u ludnici. Na trajnom zbrinjavanju.

Comments are closed.