“Ne odričem se”: Parada ponosa danas u Beogradu

3
Foto Profimedia

Nedelja ponosa završava se danas paradom koja se ove godine održava pod sloganom “Ne odričem se”.

Goran Miletić iz organizacije Prajda za N1 je rekao da ne očekuje probleme, jer imaju poverenja u policiju, prenosi B92.

Beogradski Prajd pod sloganom “Ne odričem se” posvećen je svim roditeljima koji se ne odriču svoje dece i koji su ponosni su na svoju decu.

Kako piše na Fejsbuk stranici “Beograd Prajd”, ovogodišnja ruta šetnje je duža nego inače. Prolazi pored svih nadležnih institucija za unapređenje položaja LGBTI+ zajednice kojima Beograd Prajd već godinama upućuje zahteve koji se pre svega tiču donošenja novih zakona i efikasnije i doslednije primene postojećih.

Okupljanje za Prajd počinje na Trgu Slavija u 16h, a sama šetnja kreće u 17h od hotela Hilton.

Prajd prolazi ulicom Kralja Milana, pored Prajd Info Centra, nakon čega skreće prema Trgu Nikole Pašića pored Igumanove palate. Nakon prolaska pored Skupštine grada Beograda i Narodne skupštine, povorka skreće u ulicu Kneza Miloša kojom nastavlja do zgrade Vlade Republike Srbije. Nakon kratkog obraćanja pred Vladom, Prajd produžava do parka Manjež, gde se održava žurka na otvorenom uz muzički program koji će biti otvoren za javnost.

Takođe, novina je to što će Prajd info centar raditi do proleća, a ne samo mesec dana, kao ranijih godina.

I ovog puta biće upućeni zahtevi vladi, a njih je sedam. Traž se, naime, odgovornost države i bolja zaštita prava kada je reč o LGBT populaciji, sankicionisanje svih slučajeva nasilja i zločina iz mržnje, usvajanje zakona o rodnom identitetu, usvajanje zakona o registrovanim istopolnim zajednicama.

Takođe, zahtev je objektivno izvežtavanje o LGBT zajednici, zatim reforma obrazovanja i izbacivanje diskriminatorskih sadržaja iz udžbenika kada je u pitanju LGBT i usvajanje zakona koji bi sprečio vršnjačko nasilje na osnovu rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

3 KOMENTARA

  1. Ja sam iskreno mislila da je to slogan jer se ponasaju kao da nisu krsteni. Znate ono kad pop pita odrices li se djavola- ne odricem se..

    • Nisam pominjala bitnost, samo sam konstatovala čega se nekršteni ne odriču. A njihovo ponašanje itekako izgleda kao da su obuzeti nečastivim. Jer je osnovna pristojnost svoju intimnost zadrzati za sebe. Ne moram i ne želim da znam tudje seksualne orjentacije, fantazije i modne kreacije u igri zavodjenja, tako da ne vidim nijedan razlog da se toliko insistira na tome i pravi parada.

Comments are closed.