“Ne nećemo migrirati na druge planete”: Nobelovac kaže da je to “glupa ideja” i da treba da brinemo za našu planetu

1
Foto Profimedia

Dobitnik Nobelove nagrade za astrofiziku smatra da čovečanstvo treba da se usredsedi na rešavanje problema na planeti Zemlji, a ne na traganje za životom na drugoj planeti i da ljudima treba da bude jasno da “nećemo tamo migrirati”.

Mišel Mejor i njegov kolega, takođe dobitnik ove prestižne nagrade, Didier Kveloz, otkrili su 1995. godine prvu egzoplanetu koja ima sličan potencijal razvoja života na Zemlji.

Proračunali su da ona na istom rastojanju kao i Zemlja, ima svoju zvezdu, kao i da na njoj najverovatnije na njoj ima vode.

Od tada, naše znanje o egzoplanetama je naglo počelo da raste. Oprema poput Nasinog tranzitnog satelita za istraživanje egzoplaneta (TESS) pomogla je u potvrđivanju više od 4.000 poznatih egzoplaneta.

Ali Mejor kaže da je postavljanje nade u svet izvan našeg solarnog sistema “glupa ideja”.

“Ako govorimo o egzoplaneti, stvari bi trebalo da budu jasne: tamo nećemo da migriramo. Ove planete su suviše daleko”, rekao je on agenciji AFP.

Kaže i da čak u vrlo optimističnom slučaju ona planeta koja nije predaleko, recimo udaljena nekoliko desetina svetlosnih godina, takođe nije opcija. Opet je i do nje, podvlači, potrebno previše vremena da bi se stiglo.

“Govorimo o stotinama miliona dana koristeći sredstva koja imamo na raspolaganju danas”, dodaje.

“Moramo da se pobrinemo za našu planetu”, poručuje.

On je rekao i da bi trebalo da ubijemo tvrdrnje koje kažu “OK otićićemo na planetu na kojoj ćemo oći da živimo ako ovde to jednog dana ne bude moguće na Zemlji”.

1 KOMENTAR

  1. Нобеловац, или не, никада не треба искључити могућност да отпутујемо онако како смо допутовали, у облику молекула, аминокиселина,… итсл.

Comments are closed.