“Ne, muve ne prenose virus, 5G nema veze sa COVID-19, izbeljivač i metanol nisu lek…”: SZO o svim teorijama zavere i mitovima o koronavirusu

0
Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija objasnila je na stranici Myth Busters, posvećenoj razotkrivanju mitova o korona virusu, koje su sve infromacije o tome kako se prenosi i leči taj virus netačne i upozorila da pojedine metode koje se u javnosti preporučuju od kada je počela pandemija opasne.

Tako, između ostalog, piše da ne postoji lek koji ima zvaničnu dozvolu za korišćenje, a posebno su istaknute molbe da niko ne koristi izbeljivač (Trampove izjave su očigledno ostavile jak utisak na ljude).

Isto se odnosi i na ispijanje metanola i etanola.

“Metanol, etanol i izbeljivač su otrovi. Njihovo pijenje može dovesti do invaliditeta i smrti. Oni neće ubiti virus u vašem telu, a oštetiće vaše unutrašnje organe”, ističe SZO.

Dalje se negira tvrdnja da virusi mogu da se šire radio talasima ili mobilnim mrežama i podseća da se kovid-19 širi u mnogim zemljama koje nemaju 5G tehnologiju.

Prema pisanju SZO, lažna je i informacija o tome da izlaganje suncu ili temperaturama većim od 25 stepeni sprečava oboljevanje od korona virusa. Podseća se da su i zemlje u kojima preovladava toplo vreme prijavile slučajeve korona virusa.

Na sajtu se odbacuje i teorija da kućne muve prenose korona virus.