Ne možete da želite da uđete Evropsku uniju i da demokratizujete svoje društvo, a da sa druge strane veličate jednog od najmračnijih diktatora, Tita.

Ovo je izjavila bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva. Meta njene izjave je Makedonija, od skoro Severna Makedonija, koja od svojih suseda nailazi na ozbiljne prepreke u procesu evropskih integracija.

Bugarska, naime, preti vetom na usvajanje pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i održavanje prve međuvladine konferencije na kojoj bi se otvorila prva pregovaračka poglavlja.

Logično, ova izjava je izazvala burne reakcije među Makedoncima. Ne samo kod njih. Zagrebački Večernji list ističe i reakciju Florijana Bibera koji je tvdrnju Zaharijeve nazvao apsurdnom, pa je pitao kako su to Slovenija i Hrvatska uspele da uđu u EU.

Veličanje Tita u bivšim jugoslovenskim republikama je svakako priča za sebe, i u svakoj republici je to tema za ozbiljnu polemiku i daleko od toga da se može govoriti o nekom prevladavajućem stavu. Mada, u Makedoniji, od skoro Severnoj Makedoniji, možda Tito izaziva i najmanje podela.

Ipak, Večernji podseća da je u Sloveniji čak i jedan spomenik sastavljen od mozaika kamenčića u obliku slova Tito, uspeo da privuče novac iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, tako da se „može reći da u toj državi Tito čak i povlači novac iz fondova EU“.

Ono što Bugarima, konkretno Zaharijevoj smeta kod Tita je to što ga krive za nametanje novog identiteta Makedoncima, jer njih smatraju narodom koji se pre izjašnjavao kao Bugari, kao i da su im Srbi pre Tita pokušali da nametnu identitet „južnih Srba”.

Bugarska diplomatija je poslala jedan “memorandum pojašnjenja” svim državama članicama EU u kom se navodi da je Josip Broz Tito to – misli se na izmišljanje makedonskog identiteta – činio inspiriran odlukom Kominterne iz 1934. o kreiranju novih nacija Makedonaca, Tračana i Dobruđana.

„Ako nastavimo zatvarati oči pred činjenicom da se ta zemlja nastavlja razvijati na način na koji su to zamislili Tito i Staljin, onda obavljamo posao Moskve“, rekla je Zaharijeva, bugarska ministarka i zamenica premijera za televiziju BTV.

Komentara

 1. Smešni virus
  17. novembra 2020. 15:10

  ono kad te Bugari uče demokratiji..PLJUC

 2. Kire Markovski Dunkin
  18. novembra 2020. 08:31

  Ako su bugari ušli u EU veličanjem njihovog fašiste cara borisa zašto ne bi mi mogli da veličamo Tita, možda bi mi Makedonci trebali veličati našeg fašistu Vanča Mihajlova koji je od hitlera dobio oficijalno priznanje nezavisnosti Makedonije 8og Sep.1944g pa če motako lakše uči u EU

 3. Bobby
  18. novembra 2020. 08:45

  Видели од Срба.

 4. Marinela
  18. novembra 2020. 20:27

  Ima li mračnije od EU?? "Mračni diktator Tito". Da je dotični živ ta bugarska mišića ne bi smela da nos pomoli iz svoje rupe.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.