“Ne možeš da budeš Crnogorac, a da ideš u SPC” – “To su ideje Sekule Drljevića…”: Veliko istraživanje o tenzijama između Crne Gore i Srbije u novom Nedeljniku

0
Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Tenzije u Crnoj Gori nikako ne jenjavaju, a polarizacija društva dobija neslućene razmere. Kako odmiče vreme od usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti i približavaju se parlamentarni izbori, sve su veće i teže optužbe koje stvaraju sve veći jaz.

U nedelji u kojoj je obeležena godišnjica crnogorske nezavisnosti, u igri su opet pitanja istorije, identiteta, ali i dnevnopolitičkih strela – to se najbolje videlo u odluci Vlade Crne Gore da otvori granice od 1. juna za građane mnogih zemalja, ali ne i za one koji dolaze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je dovelo do eksplozije reakcija iz Beograda, tako da nekadašnja “dva oka u glavi” ne mogu da isprave ni najbolji oftalmolozi.

Koliko je situacija u Crnoj Gori postala polarizovana može se videti iz izjava dvojice sagovornika Nedeljnika: Živka Andrijaševića, crnogorskog istoričara i bivšeg savetnika Mila Đukanovića za nacionalna pitanja, i Dragana Šoća, pravnog zastupnika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i nekadašnjeg ministra pravde u Vladi Crne Gore.

Andrijašević kaže da se “ne može biti Crnogorac, a ići u Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)”, dok Šoć aktuelnu situaciju u toj zemlji poredi sa događajima iz Drugog svetskog rata i idejama Sekule Drljevića i Savića Markovića Štedimlije. Te dve izjave su pokazatelj trenutno nepomirljivih stavova u crnogorskom društvu.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima o četvrtka, 28. maja

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju drugu knjigu iz edicije “Velike biografije” – “Milan Stojadinović: Ekonomski reformator ili profašistički premijer?” Veljka Lalića