“Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj”: Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave; govorili patrijarh, Vučić i Dodik

0
Screenshot RTS

Srbija i Republika Srpska obeležile su zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna manifestacija održana je na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji.

Sve je završeno spektakularnim vatrometom, a otpočelo je ispaljivanjem počasnih plotuna na Kalemegdanu.

Na Savskom trgu intonirane su dve himne – “Bože pravde” i “Moja republika”, a građanima su se obratili Patrijarh SPC Porfirije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić: “Izmislili smo i Solunski front onda…”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenima i istakao da je 15. septembar datum proboja Solunskog fronta, dan u kojem zajedno leže i naš bol i naša slava.

“Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda”, rekao je Vučić i dodao da je taj dan bio još jedan u nizu takvih plebiscita, kada smo bez obzira na krvavu cenu birali slobodu.

“Srbija ima novi plan za budućnost, onu na koju ćemo se ponositi svojom zastavom znajući da je ona zastava slobode i zastava mira, ali i zastava budućnosti”, poručio je predsednik.

Vučić je odgovorio, kako je rekao, svima onima koji nas danima napadaju iz regiona, a i nekima u našoj zemlji

“Кažu, izmislili ste praznik. Izmislili smo proboj Solunskog fronta, ako ćemo tako, izmislili smo i Stefana Nemanju. Nismo, izmislio je Stefan Nemanja nas. Očekuju od nas da im se pravdamo i da im se večeras izvinjavamo i da kažemo izvinite molim vas što imamo našu zastavu. Nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo, nosićemo je sa ponosom, nosićemo je svuda po svetu”, poručio je predsednik.

Patrijarh Porfirije: “Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj”

Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj, tek kada si upoznao sebe i kada si svoj, kada si jedno u sebi i sa svojim, kada si jedno sa svojim narodom, stekao si instrument kojim ćeš upoznati svet, poručio je Njagova Svetost patrijarh srpski Porfirije. Neka nam je srećan i blagosloven praznik nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, istakao je patrijarh.

Patrijar srpski Porfirije je, u obraćanju na ceremoniji proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, rekao da je Bog stvorio svakog čoveka i svaki ljudski rod po svojoj slici i prilici.

“Bog je savršeno jedinstvo i savršena zajednica u ljubavi tri ličnosti – Oca, Sina i Svetoga duha. To što je Bog stvorio čoveka po svojoj slici i prilici, znači da ga je pozvao da zaživi, u meri u kojoj je to moguće božanski način postojanja, jedinstvo i zajednice različitih ličnosti i da takav način života učini sopstvenom realnošću”, rekao je patrijarh.

Dodik kaže da veruje u “ujedinjenje”

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da smo jedinstvo uvek pokazivali u teškim istorijskim trenucima što je odredilo karakter našeg naroda i što ga razlikuje od drugih koji su uvek čekali da im slobodu podare drugu.

“Tako je bilo od 1389. do danas. Prolazili smo golgote, ali nismo dali ono što nam je bitno, slobodu. Republika Srpska je ponosna što je zajedno sa Republikom Srbijom usvojila Zakon o zaštiti ćirilice i verujem da je to jedan u nizu onih koji ćemo usvojiti zajedno”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ne voli “kada nas zovete Bosancima, mi smo Srbi i ništa me ne povezuje sa tom rečju Bosanac. Mi smo Srbi, nismo ni bosanci Srbi, kao što nisu ni hrvatski Srbi, već smo mi Srbi koji čuvamo svoj identitet”.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da je kao političar često razmišljao čime izazivamo druge da nas krive za nešto ,ali da nije uspeo to da nađe.

“Ne želimo druge da asimilujemo, da drugima naškodimo, već samo vodimo politiku zajedništva. I to nije ništa različito od drugih. Mi imamo svoju Republiku, ali naša zemlja je Srbija. Verujem da je ovo vek našeg ujedinjenja i vek jedinstva. I ne pozivamo na mir, već na mir, saradnju i međusobno uvažavanje. Hoćemo jedinstvo u miru sa drugima, ali nemojte nam braniti da slavimo svoje praznike, da branimo svoje svetinje”, poručio je Dodik.