Nemački virusolog i dikrektor Instituta za virusologiju i istraživanja HIV-a Univerziteta u Bonu Hendrik Štrek iz Bona izjavio je da ne postoji jedini ispravan put u borbi protiv pandemije koronavirus, ali da zbog te činjenice ne možemo da puaziramo život.

„Možemo samo da isprobavamo, a greške su nešto što nam mora biti dozvoljeno“, rekao je Štrek, a prenosi Blic.

„Takođe, infekcija koronavirusom bez simptoma ne mora nužno biti loša, a mere zaštite ne bi smele da zavise od broja zaraženih“, dodao je on.

Ovaj virusolog apeluje na promenu strategije u sprečavanju širenje zaraze.

„Prilikom procene situacije ne smemo da se oslanjamo samo na broj zaraženih. Iako broj pozitivnih na korona virus u Nemačkoj i Evropi značajno raste, u isto vreme gotovo uopšte nemamo rast broja smrtnih slučajeva”, objašnjava stručnjak, koji smatra da u takvim okolnostima ponovo treba razmotriti obim i trajanje zvaničnih mera za suzbijanje pandemije.

Prema njegovom mišljenju, i dalje treba sprečavati širenje infekcije, ali postoji mogućnost drugačije interpretacije apsolutnih podataka. On smatra da infekcije bez simptoma ne moraju nužno biti loše.

„Što se više ljudi zarazi, a pritom nemaju simptome, to će više njih – barem tokom kraćeg perioda – biti imuno. Oni više ne mogu da doprinesu širenju pandemije“, objasnuoobjasnio je Štrek.

Podsetimo, Turistički savez Nemačke ocenio je nova pravila o karantinu za ljude koji se vraćaju sa odmora kao faktičku zabranu obavljanja profesije za tu branšu.

„Za zimu ne možemo da prodamo gotovo ništa. Turizam je postao trgovac bez robe“, izjavio je predsednik saveza Norbert Fibig.

Po povratku iz rizičnih područja u Nemačkoj važi mera kućne izolacije u trajanju od 14 dana. Nemačka savezna država i pokrajine sada su odlučili da će od prvog oktobra karantin moći da se ukine tek pet dana nakon podnošenja negativnog testa na korona virus. Do sada su povratnici iz rizičnih područja bili slobodni odmah nakon podnošenja negativnog testa.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-452-od-10-septembra/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.