“Ne možemo ovako dalje. Putin nas ucenjuje i sve dok smo ekonomski zavisni od Rusije, on će to koristiti”: Džonson poziva Zapad da se otrgne od energetske saradnje sa Moskvom

0
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Premijer Velike Britanije Boris Džonson kaže da Zapad mora da prekine svoju „zavisnost” od ruske energetike. Džonson je istakao i da ide u Saudijsku Arabiju kako bi se zalagao za povećanje proizvodnje nafte i gasa, prenosi Gardijan.

Britanski premijer je rekao da su zapadni lideri napravili „užasnu grešku” što su dozvolili Vladimiru Putinu da se „izvuče” sa aneksijom Krima 2014. i nakon toga postanu „više zavisni” od ruskih izvora energije.

On je rekao da je „ovisnost“ o ruskom gorivu „ohrabrila“ Putina da “bombarduje civile tokom svoje invazije na Ukrajinu”, dok je u isto vreme profitirao od rastućih globalnih cena nafte i gasa.

„Ne možemo ovako dalje. Svet ne može biti predmet ove kontinuirane ucene“, rekao je Džonson, čija je administracija već najavila svoj plan za postepeno ukidanje uvoza ruske nafte do kraja 2022.

„Sve dok je Zapad ekonomski zavisan od Putina, on će učiniti sve što može da iskoristi tu zavisnost. I zato se ta zavisnost mora okončati, i biće”, zaključio je britanski premijer.