“Ne možemo ostati u ovako strogom zaključavanju cele zime…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je danas da se zalaže da počne ublažavanje strogih antikovid mera pre kraja zime. 

“Ne možemo ostati u ovako strogom zaključavanju cele zime, naše društvo to ne bi dobro podnelo” rekao je Špan za regionalnoj medijskoj grupi Funke u vreme kada se sve više oseća nestrpljenje javnosti zbog ograničenja.

On je dodao da su brojevi ohrabrujući i da se primećuje znatan pad novoinficiranih.

Stopa zaraze, odnosno prosečan broj novoinficiranih na 100.000 stanovnika je pao ispod 100, danas je bio 87 i približava se broju 50, ispod koga se može planirati ublažavanje mera zaključavanja u Nemačkoj.

Ministar ipak nije želeo da kaže da li će mere početi da se ublažavaju već u februaru kada isteknu sadašnje mere. One su na snazi do 14. februara.

“Nije moguće sa sigurnošću govoriti u kojoj ćemo situaciji biti 14. februara”, rekao je Špan.

Nemci su pozvani da izbegavaju kontakte što je više moguće, da i dalje rade na daljinu, zatvorene su škole, dečja igrališta, trgovine koje ne prodaju hranu, restorani, barovi, kulturni i sportski objekti, i strogo su ograničeni susreti.

Više stručnjaka upozorilo je protiv preuranjenog izlaska iz lokdauna, zbog rizika novih sojeva virusa koji izaziva kovid-19.