Više od 160 javnih ličnosti podržalo je zahtev teatrologa Mirjane Miočinović, bivše supruge pokojonog pisca Danila Kiša, da vlasti u Subotici povuku odluku kojom se Kišu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada.

Kako se navodi u peticiji, potpisnici smatraju da je „neprimereno i neprihvatljivo“ donošenje ove odluke na predlog gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, koji svojim delovanjem nije pokazao da razume i prihvata niti umetničke niti moralne kvalitete Kišovog književnog dela.

Naprotiv, sadašnja subotička skupštinska većina sprovodi ne samo kulturnu, nego i sve druge javne politike koje ni po čemu nisu bliske osnovnim Kišovim svetonazorima, navodi se u otvorenom pismu skupštini grada Subotice.

Peticiju su postpisale ukupno 163 javne ličnosti iz sveta kulture, obrazovanja i nauke, koji smatraju da je odluka subotičke skupštine od 18. juna pokušaj da se Kišovo ime i rad zloupotrebe radi prikupljanja političkih poena vladajućim strankama, koje ne zastupaju ništa od vrednosti prema kojima je živeo i stvarao Kiš. 

Pranje biografija, ličnih i stranačkih, duboko je neetički čin koji vređa delo našeg velikog pisca, navodi se u pismu. 

Kišova bivša supruga Mirjana Miočinović uputila je u petak zahtev vlastima Subotice da se bespogovorno povuče odluka, kojom se piscu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada. 

U otvorenom pismu gradonačelniku Subotice, Bogdanu Labanu iz Srpske napredne stranke, poručila je da su on i lokalna skupština nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Danilo Kiš svojim delom i svojim životom. 

Među potpisnicima su književnik Filip David, glumac Branislav Trifunović, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Dubravka Stojanović, muzičar Vasil Hadžimanov, glumac Nikola Đuričko, karikaturista Predrag Koraksić, istoričarka Branka Prpa i drugi.

Komentara

 1. Rade S.O.S. 820044
  22. juna 2019. 14:33

  Ona je bivsa a Laban je sadasnji to jest sadasnja vlast!(nazalost!).

 2. Петар
  22. juna 2019. 15:49

  Мало су ми смешни ови писци, глумци и остали. Па политика није сликање и рецитовање, шта се мешају тамо где им није место.

 3. Komanka
  23. juna 2019. 06:40

  Pitam se da li bi neko od nase kulturne javnosti podigao glas protiv sumnjivog gesta gradonacelnika Subotice da se nije energicno usprotivila udovica velikog pisca.Takodje se pitam da li se neko ko nije ziv moze proglasiti pocasnim gradjaninom i to posle toliko godina.Gde ste bili ranije?

 4. Sava
  23. juna 2019. 23:13

  Potpisnici sve moj do moga , danilo ih prvi ne bi podrzao jer tek su oni daleko od njegovih kako neko rece svetonazora...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.