“Ne mogu da potpišem zakon o istopolnim zajednicama, štitim Ustav…”

3
(BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/DS)

(Beta) – Predsenik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će naredni izbori biti održani u martu ili aprilu 2022. godine, odnosno u zakonskom roku.

On je u intervjuu za današnji Blic rekao da ne vidi potrebu da predsednički i parlamentarni budu razdvojeni, kao i da je spreman da razgovara o tome, a da su spekulacije o prevremenom održavanju nekih od izbora “besmislice”. 

“Što se tiče izbora u Beogradu, verujem da naši politički protivnici imaju ogromnu šansu, da su favoritit na tim izborima, da su naše šanse nevelike, ali borićemo se”, naveo je Vučić.

On je takođe rekao da će uloga Aleksandra Šapića, lidera pokreta SPAS, na beogradskim izborima i na “mnogim drugim” biti “značajna”.

“Odavno smo se sve dogovorili, Ali je život nešto drugo, morate da pratite, sagledavate ono što se dešava i u skladu s tim donosite odluke…. Nije stranka htela da prihvati ni (zamenika gradonačelnika Beograda Gorana) Vesića, pa se na kraju to dogodilo”, rekao je Vučić.

Govoreći o početku dijaloga sa predstavnicima opozicije, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke je rekao da mu “ne pada na pamet” da ispunjava nečije želje, ali da planira da uradi nešto što je “pravično i što je suštinski demokratski”.

“(Na platforme koje su objavile opcije okupljene oko Stranke slobode i pravde) slatko sam se smejao. Da oni prave i uređuju prvih 15 minuta (TV) Dnevnika, pa to nije bilo ni devedesete godine”, smatra Vučić.

Komentarišući “non pejper”, nezvanični diplomatski dokument navodno potekao iz država članica EU o podeli Kosova, Vučić je rekao da uprkos nekim spornim stvarima to predlog “bolji od Ahtisarijevog plana i od svega što smo do sada dobijali”.

“Za nas je tu teška i neprihvatljiva stvar priznanja, ali ima i drugih… Detalj oko Mitrovice. To je jedina urbana zona koju Srbi imaju i žele da im je oduzmu. Ima i drugih stvari, ali je papir sastavio neko vrlo kompetentatn, ko sve razume”, ocenio je Vučić.

On je rekao da će Srbija napraviti fabriku za PCR testove, čime bi rešila problem testiranja na koronavirus.

“Kako ćemo u aprilu imati manji deficit nego što smo predviđali, daćemo još 15 milijardi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za (lekove protiv COVID-19). To je oko 125 miliona evra… Biću srećan kad dođemo do tri miliona revakcinisanih, ali ćemo to da uradimo”, naveo je predsednik.

Vučić je naveo i da kao predsednik Srbije ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skuptšina usvoji, jer je “dužan da štiti Ustav”.

“Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini”, rekao je predsednik Srbije.

3 KOMENTARA

  1. Када си потписивао споразум у Бриселу, Устава се ниси сетио ? Када си предлагао “разграничење”, где ти је ту Устав био у размишљањима,… ?

Comments are closed.