“Ne, Kralj Aleksandar nije rekao – čuvajte mi Jugoslaviju”: Još jedna ukorenjena istorijska zabluda

0
Profimedia

Poslednjih godina period između dva svetska rata, naročito onaj koji je u jugoslovenskim okvirima obeležio kralj Aleksandar Karađorđević, često je obrađivan u različitim žanrovima popularne kulture.

Iako su autori često naglašavali da su njihova dela samo njihovo umetničko viđenje istorijskih događaja, zamerano im je što njihova dela nisu sasvim istorična. Istovremeno, kao deo mitologije ostaju ukorenjene zablude karakteristične za period kraljevine Jugoslavije.

Jedna od većih istorijskih zabluda iz tog perioda je čuvena, ali nikada izgovorena, rečenica kralja Aleksandra na samrti: “Čuvajte mi Jugoslaviju”.

Tu je rečenicu kralj navodno izgovorio ministru inostranih dela Bogoljubu Jevtiću, koji je kasnije pričao da je vozeći se u koloni, dotrčao do kraljevih kola neposredno nakon pucnja.

“Svi relevantni istorijski izvori, uključujući i dokumentarni filmski zapis kraljevog ubistva, nedvosmisleno svedoče da je jugoslovenski vladar Aleksandar I Ujedinitelj izdahnuo na licu mesta, pre nego što je bilo ko iz njegove pratnje stigao da dotrči do vozila u kojem je bio…”, piše istoričar Dejan Ristić u svojoj knjizi o istorijskim mitovima.

Uprkos lekarskim izveštajima koji su dokazali da je kralj izgubio svest čim je pogođen, njegova navodna poruka bila je prisutna svuda, od naslovne strane ondašnjeg „Vremena“, do programa ministarstva unutrašnjih poslova na čije čelo je takođe seo Jevtić.