“Ne idite u šoping”: Premijer Hrvatske pozvao građane da ne gomilaju namirnice

0
Foto: Profimedia

Predsednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković, poručio je danas građanima da povodom novog koronavirusa nema potrebe za velike kupovine i gomilanje zaliha i da ne treba paničiti.

“Ne idite u šoping, tako da drugi mogu kupiti namirnice”, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je istakao da će Vlada biti “sto posto transparentna u realnom vremenu, čim se otkrije da je neko pozitivan ili nije”.

“Nema ničega što trenutno ja znam, a vi ne znate. Sve službe su digle pripravnost”, dodao je premijer.

On je rekao da epidemiloške službe, državni inspektorat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pojačavaju aktivnosti i podiže se pripravnost u zdravstvenim ustanovama.

U Hrvatskoj je dvoje zaraženih – dva brata, obojica s blagim simptomima bolesti i u bolničkom karantinu su u Zagrebu.

Jedan od njih je protekle sedmice, od 19. do 21. februara, s devojkom bio u Milanu, na fudbalskoj utakmici Lige šampiona, a zaposlen je u firmi “Erikson Nikola Tesla” u Zagrebu.

Pošto je prošlog petka, po povratku iz Milana, bio na poslu, svi zaposleni te firme do daljeg će raditi od kuće.

Taj mladić se sa simptomima bolesti javio bolnici u nedelju, a naknadno je testovima potvrđeno da je zaražen korinavirusom.

Kod njegove devojke prvim testom nije utvrđen virus, ali je zadržana na posmatranju u bolnici.

Tokom prošle noći virus je potvrđen i kod njegovog brata-blizanca, koji radi u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) u Zagrebu i na poslu je, prema pisanju medija, poslednji put bio u ponedeljak.

Iz HEP su novinarima potvrdili da jedan od zaraženih radi kod njih i da je 15-ak zaposlenih, za koje se pretpostavlja da su bili u bliskom kontaktu sa njim obavešteno da ne dolaze na posao ili su vraćeni s posla.

U sedište firme došli su nadležni epidemiolozi koji preduzimaju potrebne mere.

(Beta)