Dr Entoni Fauči, vodeći čovek Sjedinjenih Američkih Država za subijanje zaraze koronavirusa, rekao je kako planira da ostane na svojoj funkciji i tokom trajanja narednog predsedničkog mandata – bez obzira ko bude bio predsednik.

„Apsolutno“, odgovorio je dr Fauči u intervjuu za CNBC na pitanje da li će se obavezati da ostane na mestu šefa Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti i u naredne četiri godine, prenosi NBC.

„Neću se udaljiti od ove epidemije bez obzira ko je predsednik“, rekao je dr Fauči.

Fauči je prethodnih dana pojačao kritiku na račun Bele kuće i njen odogovor na pandemijsku krizu, a sve nakon što je predsednik SAD Donald Tramp bio pozitivan na koronavirus.

Takođe, dr Fauči je u nedelju izdao saopštenje u kojem je minirao Trampovu kampanju, budući da je aktuelni predsednik, kako epidemiolog navodi, zloupotrebio njegove izjave i promovisao ih u svojoj izbornoj trci.

„U svojih skoro pet decenija javne službe, nikada nisam javno podržao, niti podržavam, bilo kog političkog kandidata“, naglasio je dr Fauči u saopštenju.

„Komentari koji su mi u reklami pripisani, bez moje dozvole, izvučeni su iz konteksta iz jedne šire izjave o naporima saveznih zvaničnika javnog zdravlja, a koju sam dao pre nekoliko meseci“, saopštio je, takođe, dr Fauči.

Portparol Trampove kampanje Tim Murtag rekao je da će reklama nastaviti da se prikazuje uprkos Faučijevim prigovorima.

Dr Fauči, donedavno glavno lice operativne grupe Bele kuće za subijanje pandemije, poslednjih meseci je po strani, a u prvi plan su istaknuti pojedini savetnici, poput dr Skot Atlasa, koji agresivnije promovišu ponovno otvaranje sektora privrde.

„Očigledno se događa mnogo stvari za koje biste voleli da se nikada ne dogode, poput zloupotrebe u reklami, gde sam stavljen u politički kontekst … To nije korisno, ali sigurno neću odustati“, naveo je dr Fauči.

„Ovo je previše važan problem. Čitav svoj profesionalni život posvetio sam borbi protiv zaraznih bolesti. U pitanju je pandemija istorijskih razmera, kakvu nismo videli 102 godine. Ponavlja, nema šanse da odustanem, šta god da se dogodi“, zaključio je dr Entoni Fauči.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.