Ne doniramo samo mi vakcine: Srbija dobila 50.400 doza Astra-Zenekine vakcine od Rumunije

0

Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” danas je preuzeo 50.400 vakcina Astra-Zeneke, koje je Srbiji donirala Rumunija, saopštila je Misija EU u Beogradu.

Pošiljka je jutros stigla na aerodrom “Nikola Tesla”, a transport je omogućen Mehanizmom civilne zaštite Evropske unije.

Кako se navodi u saopštenju, u pitanju je deveta akcija Mehanizma civilne zaštite EU od marta 2020, koja odgovara na potrebe Srbije u borbi protiv kovida-19.

Ukupan iznos pomoći koja je preko ovog mehanizma mobilisana iz EU za Srbiju danas dostiže više od 7 miliona evra.

Ta sredstva su do sada u velikoj meri služila za isporuku zaštitnih maski i druge zaštitne opreme Srbiji koji su kasnije korišćeni u bolnicama, policijskim službama i javnoj upravi.

EU je ukupno mobilisala više od 66 miliona evra za Srbiju za hitnu reakciju protiv kovida-19 i uložiće mnogo više za podršku ekonomiji, posebno za mala i srednja preduzeća, ističe se u saopštenju.

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja.

Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine dobila je pomoć iz tog programa.

Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen, a od osnivanja 2001. godine, Mehanizam je odgovorio na preko 330 zahteva za pomoć unutar i izvan EU, navodi se u saopštenju.