Ne davimo Beograd: “Ni Đilas, ni Vučić ne smeju prekrajati izbornu volju građana”

0
Foto N1

(Beta) – Pokret Ne davimo Beograd ocenio je danas da lideri Srpske napredne stranke i Stranke slobode i pravde, Aleksandar Vučić i Dragan Đilas, pokušavaju privatnim dogovorima da tumače i “politički prekombinuju” iskazanu izbornu volju građana Beograda. 

Taj pokret je naveo u saopštenju da je to “nastavak trenda uzurpacije političkog procesa koji dodatno zabrinjava” imajući u vidu, kako su ukazali,  atmosferu nesigurnosti izazvanu brojnim nepravilnostima tokom izbornog procesa.

Poručili su “da ne mogu dva čoveka krojiti sudbinu Beograđana iza zatvorenih vrata”, te ukazali da “ne mogu privatni dogovori biti zamena za izborni proces”.

“Smatramo da je najpre neophodno obezbediti da se završi proces brojanja glasova i razmatranja prigovora, a onda i ponoviti izbore na mestima na kojima je došlo do povrede procedura, kako bi se znalo kakava je raspodela mandata u gradskoj skupštini”, dodao je taj pokret.

Ukazali su da se “novi izbori raspisuju tek onda kada niko ne može da obezbedi većinu za formiranje nove gradske vlasti, na osnovu razgovora i procedure, a ne na osnovu procene pojedinačnih aktera”.

Podsetili su da je Skupština grada Beograda predstavnički organ koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti i ima 110 odbornika koji se biraju na periodičnim izborima koji se raspisuju kada se ispune zakonski uslovi za to.

Naveli su da se “izbori ne raspisuju zato što nekome ne odgovaraju rezultati i ne ponavljaju onoliko puta koliko je potrebno da se dobiju željeni rezultati”.

Đilas i Vučić trebali bi da kasnije danas razgovovaraju o, kako je najavio lider SSP, odbrani izborne volje Beograđana i smirivanju tenzija u društvu.

Pokret Ne davimo Beograd je na nedavne izbore izašao u sklopu koalicije “Moramo” koju su činili i Ekološki ustanak i Zajedno za Srbiju.