“Ne čuvamo tajne jedan od drugog…”: Putin o odnosu sa Medvedevim i razlozima njegove ostavke

0
Beta - Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da ostavka ruskog premijera i raspuštanje kabineta u stvari nisu neočekivani, ali i dalje nije objasnio razloge tog poteza.

U intervjuu državnoj novinskoj agenciji TASS, čiji je prvi deo objavljen u četvrtak, Putin je rekao da nema “ništa neobično ili neočekivano” oko smene vlade.

Smena je došla samo nekoliko sati nakon što je Putin 15. januara najavio kontroverznu ustavnu reformu tokom svog godišnjeg obraćanja naciji.

Oba poteza su viđena kao strategija 67-godišnjeg bivšeg oficira KGB-a da ostane na vlasti i jer prema sadašnjem zakonu on ne bi mogao da se kandiduje nakon isteka mandata 2024. godine.

Između ostalog, Putin je zamenio Dmitrija Medvedeva, njegovog dugogodišnjeg saveznika, na mestu predsednik zemlje 2012. Medvedev, koji je nasledio Putina na mestu predsednika 2008. godine, saglasio se da se neće kandidovati za drugi mandat 2011. godine kako bi ustupio mesto Putinu.

U intervjuu u četvrtak, Putin je rekao da je unapred razgovarao o rekonstrukciji sa Medvedevim, budući da imaju “otvoren i prijateljski” odnos. `

“Ne čuvamo tajne jedan od drugog, pa smo razgovarali o tome”, rekao je predsednik Rusije.

Upitan zašto je odlučio da razreši kabinet koji je imenovan 2018. godine, Putin je rekao da je vlada “stvarno mnogo uradila”, ali smatra da su “ljudi sa modernom obukom i posvećenošću postizanju opšteg cilja” bili potrebni kabinetu.

Odbio je da kaže ko je osim njega i Medvedeva znao za odluku.

(Beta)