Predsednik Brazila Žair Bolsonaro počeo je da predstavlja sebe kao lidera nacije u krizi s koronavirusom, iako je prethodno dovodio u pitanje ozbiljnost epidemije, kršio preporuke sopstvenog ministarstva zdravlja i kritikovao „izvesnu histeriju“ povodom tog pitanja.

Bolsonaro, za koga je aktuelna kriza jedan od najvećih izazova u dosadašnjem mandatu, izazvao je gnev mnogih Brazilaca, među kojima su i njegovi bivši saveznici, indiferentnim stavom prema pandemiji i insistiranjem na rukovanju s pristalicama na skupu podrške, piše N1.

Jedan od najčitanijih brazilskih medija UOL javio je da je Boslonaro nagovestio da je kineska vlada izazvala epidemiju koronavirusa, a tu tvrdnju kasnije je izneo i sin predsednika Brazila koji je poslanik.

Suočen sa sve većim nezadovoljstvom građana, Bolsonaro je prvu konferenciju za novinare povodom koronavirusa održao juče.

Tada je rekao da će znatno povećati napore u borbi protiv koronavirusa, ali nije objavio nikakve nove mere.

„Kao šef izvršne vlasti, moram da budem u prvim redovima s mojim narodom. Nemojte da se iznenadite ako me vidite da ulazim u prepun bar u Sao Paolu, na trajekt od Niteroja do Rija ili u autobus u Belo Horizonteu“, rekao je između ostalog Bolsonaro.

Tokom vikenda, na velikom skupu podrške njemu, rukovao se sa grupom pristalica. Njegova odluka da stupi u fizički kontakt s masom, iako je u tom trenutku čekao rezultate drugog testiranja na koronavirus, u suprotnosti je s preporukama brazilskog ministra zdravlja.

Bolsonaro je negativno testiran na koronavirus, posle saznanja da je zaražen njegov šef službe za komunikacije Fabio Vajngarten koji je s brazilskim liderom nedavno putovao i u SAD, na sastanak s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.